Šlachta: Žádná beranidla ani kukly, zásah na Úřadu vlády se démonizuje

Robert Šlachta

Robert Šlachta Zdroj: ctk

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) nezasahovali v Úřadu vlády v noci na 13. června s beranidlem ani v kuklách. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to řekl šéf ÚOOZ Robert Šlachta. V noci podle něj v sídle vlády jen zapečetili kanceláře, prohlídky prováděli až v denních hodinách. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek už dříve oznámil, že nechá přezkoumat, zda byl zásah policie proti ředitelce premiérova kabinetu Janě Nagyové a dalším lidem adekvátní.

„Naprosto striktně odmítám, že by beranidlo a kukla byly na Úřadu vlády,“ ohradil se Šlachta proti informacím některých médií a politiků. Ve Strakově akademii prý v tu noc byl spolu s šéfem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvanem. Důvody svého příchodu sdělili premiérovi, ministrům vnitra a spravedlnosti. Zapečetěné kanceláře v úřadu hlídali do rána dva policisté a poté se začala dělat prohlídka, dodal.

Do bytu Nagyové při jeho prohlídce vstoupili podle Šlachty čtyři lidé. Nagyová byt otevřela, proto nebylo nutné beranidlo použít, dodal. Zdůraznil, že beranidlo a další prostředky mají policisté při všech prohlídkách, aby mohli vykonat úkon daný soudem.

Maskování kuklami prý Šlachta povolil na dvou místech - při prohlídkách u podnikatelů a lobbistů Ivo Rittiga a Romana Janouška. Zdůraznil, že použití kukel není z pozice síly, ale pro ochranu detektivů.

Šlachta také upřesnil počet policistů, kteří se na zásahu podíleli. Dříve uváděné číslo 400 je podle něj počet všech lidí, kteří se do akce zapojili od středy do soboty minulého týdne. „V jediný okamžik to nikdy nebylo 400 policistů,“ prohlásil Šlachta. Podotkl také, že v celkovém počtu jsou zahrnuti i členové policejních eskort.

Šlachta: veřejnost nemůže policii diktovat, kdo má být obviněn

Šéf ÚOOZ zdůraznil, že zásahem z minulého týdne práce policie nekončí. Provedené úkony byly podle Šlachty nutné k tomu, aby vyšetřování mohlo pokračovat. Odmítl se ale vyjádřit k tomu, zda a kdy budou obviněni pražští lobbisté Rittig a Janoušek. Uvedl, že veřejnost nemůže policii diktovat, kdo bude a kdo nebude obviněn. ÚOOZ podle Šlachty postupuje podle trestního zákoníku.

Šlachta dále uvedl, že úniky z vyšetřování, které se dostaly do médií, nepocházejí z jeho útvaru. „Než jsme spustili otevřenou realizaci, úniky zde nebyly,“ uvedl. „Já si stojím za tím, že z mého útvaru a od mých lidí ty informace v žádném případě nejsou,“ zdůraznil. Uvedl, že novináři při provádění jednotlivých úkonů přijíždějí poté, co jsou vyrozuměni advokáti jednotlivých stran.

Zásah ÚOOZ vyústil v obvinění osmi lidí ve dvou kauzách, které spojuje Nagyová. V jednom případu jde o údajné zneužívání vojenské rozvědky, ve druhém o údajnou korupci bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra, kteří se vzdali poslaneckého mandátu. Fuksa a Šnajdr poté získali funkce v dozorčích radách státem vlastněných firem.