Šlechtová má ve fondech pro velká města 44 miliard korun

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO)

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) Zdroj: Hynek Glos, Euro

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) má v rámci svých projektů připraveno pro rozvoj zhruba 40 největších měst 44 miliard korun. První strategie mohou města předkládat od 1. ledna 2016, první výzvy na integrované projekty MMR očekává ve druhém čtvrtletí příštího roku.

Předkladateli strategií mohou být takzvaná jádrová města. Hlavním smyslem je podle MMR mobilizovat a soustředit evropské fondy, národní a v řadě případů i soukromé zdroje do městských oblastí. Tam mohou pomoci vyřešit nejpalčivější problémy a potřeby v oblasti dopravy a mobility, podpory inovací, vzdělávání, trhu práce, životního prostředí nebo kulturního dědictví.

„Naším cílem je vyvážený rozvoj území, který přispěje k inteligentnímu a udržitelnému růstu České republiky,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Nové nástroje

MMR otevřelo výzvy k předkládání žádostí o podporu strategií Integrovaných územních investic (ITI) a strategií Integrovaných plánů rozvoje území (IPRÚ), vyhlášených na konci listopadu. Tyto nové nástroje chce využít v celostátně nejvýznamnějších metropolitních oblastech a aglomeracích včetně jejich funkčního zázemí.

„Největší města a jejich partneři v rámci schválených integrovaných městských strategií mohou ucházet o rezervaci prostředků na realizaci strategií v objemu zhruba 34 miliard korun v případě ITI a zhruba deset miliard korun v případě nástroje IPRÚ,“ píše se ve zprávě.