Slučování ministerstev dle Peake? Zdravotnictví a práce, doprava a průmysl

Premiér Petr Nečas a místopředsedkyně vlády Karolína Peake na zasedání Poslanecké sněmovny 5. září v Praze.

Premiér Petr Nečas a místopředsedkyně vlády Karolína Peake na zasedání Poslanecké sněmovny 5. září v Praze. Zdroj: ctk - Roman Vondrous

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) ekonomickým ministrům navrhla sloučení resortů zdravotnictví a práce a sociálních věcí, spojit by se měla i ministerstva dopravy a průmyslu a obchodu. Skončit má postupně také ministerstvo pro místní rozvoj. Peake očekává, že vláda bude souhlasit s jedním, nebo dvěma z těchto návrhů pro rok 2014. Celkově by ve zmíněném roce ve státní správě chtěla ušetřit až deset miliard.

Návrh, který dnes ekonomičtí ministři projednali, zatím počítá s úsporami ve výši 7,7 miliard korun. Ministerstva průmyslu a obchodu, vnitra, zemědělství a pro místní rozvoj však dostala 14 dní na to, aby navrhla další škrty. Proto by se podle Peake měla konečná částka ještě zvýšit. Celková úspora záleží také na tom, za jakou cenu se podaří zpeněžit majetek, jehož prodej je součástí návrhu.

O balíčku bude vláda jednat na některé prosincové schůzi a projde jej prý položku po položce. Za hlavní body úspor Peake považuje slučování některých orgánů státní správy. Vzniknout by měl například jeden orgán pro dohled nad potravinami, prý i s odkazem na letošní metanolovou aféru. Pravděpodobné je také sloučení Energetického regulačního úřadu a Státní energetické inspekce.

Slučování nebo rušení ministerstev nepovažuje Peake v návrhu úspor za klíčové opatření. Jde podle ní spíše o organizační záležitost. „Není to to, z čeho vychází nejvíce úspor. Nejvíce úspor vychází právě ze zrušení a konsolidace těch podřízených organizací,“ uvedla s tím, že ona žádnou ze tří možností slučování nebo rušení ministerstev nepreferuje.

Mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Jana Jabůrková k možnému konci tohoto resortuřekla: „Případné zrušení MMR ještě musí být předmětem další diskuse. Chystáme vlastní analýzu ohledně rušení zbytečných agend, kterou výhledově představíme.“