Slušovice na Hrad. Zemanovi bude radit František Čuba

František Čuba

František Čuba Zdroj: spoz.cz

Vznik JZD Slušovice spadá do roku 1952 – a už v roce 1963 stál v jeho čele František Čuba, který Slušovice postupně dovedl k více než celonárodnímu věhlasu.
„Socialistický zázrak“, jak se družstvu říkalo, měl  promyšlenou skladbu a organizaci.
Obrat slušovického Agrokombinátu v roce 1989, kdy byl na vrcholu, dosáhl sedmi miliard korun při zisku téměř 830 milionů. Obec jen rostla a bohatla. Pořádala celorepublikově oblíbené koňské dostihy a fotbalové družstvo se z okresního přeboru a probojovalo až do druhé ligy.
Družstvo vyrábělo jogurty, pneumatiky, počítače i kravíny. Prosperovalo tak, že dováželo zboží tuzexového typu (tuzexové „bony“ umožňovaly nákup nedostupného západního zboží), jež orodávalo ve svých prodejnách Kvatro.
Slušovice si v letech 1986 až 1987 mohly dovolit stavbu čtyřproudové dálnice, která odklonila dopravu od staré zástavby a prostoru dostihové dráhy.
9
Fotogalerie
Tvůrce pověstného „slušovického zázraku“ František Čuba bude blízkým spolupracovníkem prezidenta Miloše Zemana. Bude mu pomáhat a radit v oblastech zemědělství a hospodářství. Ještě v lednu přitom Čuba hovořil o tom, že by poradcovský post spíše nepřijal.

František Čuba je členem Strany práv občanů - zemanovců, tedy strany, jejíž je Zeman čestným předsedou. Za SPOZ byl loni na podzim zvolen do zlínského krajského zastupitelstva. Slušovické družstvo, které Čuba řídil od roku 1963, bylo označováno za nejvíce dynamický podnik tehdejšího Československa. Někdy bývalo označované za „socialistický zázrak“. I dnes má Čuba celou řadu nápadů, ale do podnikání se mu již nechce. Úplně ho však nevylučuje.

„Kdyby za mnou přišel někdo a řekl, že má deset miliard korun, tak do dvou let by tady fungovalo něco podobného, jako byl kdysi Agrokombinát Slušovice. Do toho bych šel,“ uvedl Čuba v lednovém rozhovoru pro server E15.

Miloš Zeman již před svým vítězstvím naznačil, že pokud se stane prezidentem, Čubu udělá poradcem. „Zatím o tom nepřemýšlím. Asi spíš ne. Já nejezdím do Prahy. Se Zemanem se vídáme jednou za dva měsíce. Když přijede do Zlína, tak se sejdeme. Bavíme se o všeckem,“ uvedl Čuba před druhým kolem prezidentské volby. Nyní již funkci poradce neodmítá, ale situaci hornotí zdrženlivě. Čuba po jednání se Zemanem uvedl , že mu budoucí hlava státu konkrétní spolupráci nenabídla. „Dal mi dvě informace, které mne velice zarazily, protože jsem o těch věcech nevěděl. Ale netýká se to žádné práce v jakémkoli orgánu,“ řekl Čuba. S nastupujícím prezidentem prý nehovořil ani o možnosti neformální spolupráce.

Vznik JZD Slušovice spadá do roku 1952 – a už v roce 1963 stál v jeho čele František Čuba, který Slušovice postupně dovedl k více než celonárodnímu věhlasu.Vznik JZD Slušovice spadá do roku 1952 – a už v roce 1963 stál v jeho čele František Čuba, který Slušovice postupně dovedl k více než celonárodnímu věhlasu. | E15 Petr HorkyFrantišek Čuba ve své zlínské kanceláři (Foto Petr Horký, E15)

Čuba, který bude novém prezidentovi radit zejména v oblasti zemědělství, je mimo jiné zastáncem vybudování průplavu, který by spojoval Labe, Dunaj a Odru. Vidí v něm šanci pro rozvoj českého průmyslu. Zeman o projektu hovořil před volbami, prý by ho z Hradu podpořil. Podle něj by to znamenalo vytvoření 60 tisíc pracovních míst a zvýšení protipovodňové ochrany Moravy.

Někdejší šéf slušovického družstvaZemana volil v premiérové přímé volbě českého prezidenta. „Za normálních podmínek může být prezidentem kdokoliv, když všechno funguje normálně. Jestliže ale začínají být problémy, tak se musí volit ten, kdo na to má. A Miloš Zeman na to má,“ řekl při volbě Čuba.

Vítěz přímé volby Zeman dnes pokračuje ve svém pražském úřadování, k němuž se vrátil poté, co se vrátil z týdenního odpočinku na Vysočině. Před Čubou jednal s viceprezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslavem Kalou. Dočasný šéf úřadu po jednání s budoucí hlavou státu uvedl, že Zeman podporuje jeho jmenování prezidentem NKÚ.