Sněmovna obnovila činnost, noví poslanci složili slib a ustanovili první komisi

Poslanecká sněmovna - ilustrační snímek.

Poslanecká sněmovna - ilustrační snímek. Zdroj: Ladislav Křivan / Mafra / Profimedia

Poslanecká sněmovna obnovila zhruba po měsíci činnost na dnešní ustavující schůzi, kterou zahájila státní hymna. Nově zvolení poslanci složili slib. Prvním sněmovním orgánem se stala tradičně volební komise, která bude organizovat veškeré volby v dolní komoře včetně výběru jejího vedení.

Předsedou volební komise je tak jako v minulém volebním období Martin Kolovratník (ANO), místopředsedkyní komise je Monika Jarošová (SPD). Kolovratník poslancům postupně představil všechny členy komise, mezi něž patří i nejmladší člen dolní komory Dominik Feri (TOP 09). Komise vznikla 14. listopadu na základě schůzky iniciační skupiny, ke své první schůzi se sešla o den později.

Sněmovna o komisi rozhodla až ve druhém hlasování v nynějším volebním období. První pokus byl neúspěšný kvůli tomu, že při něm poslankyni ANO a karlovarské hejtmance Janě Vildumetzové selhalo hlasovací zařízení. 

Jako první složil slib bývalý předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), který podle zákona schůzi svolal. Následoval slib Vojtěcha Filipa (KSČM) jako nejstaršího znovu zvoleného někdejšího místopředsedy dolní komory. Filip následně vyvolával ke složení slibu další poslance podle abecedního pořadí. Plénum sleduje tento ceremoniál vestoje

Z poslanců se z dnešního jednacího dne omluvil Jiří Dolejš (KSČM), který se účastnil sjezdu brazilské komunistické strany. Vrátit by se měl v noci na úterý, slib bude skládat později.

Z ministrů se z jednání Sněmovny omluvili od 14:30 ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) kvůli zahraniční cestě, ze stejného důvodu se omluvil i ministr financí Ivan Pilný (ANO), z pracovních důvodů se od 15:30 omluvil ministr školství Stanislav Štech (ČSSD).

Na ustavující schůzi Sněmovny se přišly podívat desítky středoškoláků. Kvůli značnému počtu nestihli odbavení přes bezpečnostní rám a tím zahájení schůze. Před sídlem Sněmovny stál osamocený demonstrant, který podle nápisu na kartonu pověšeném kolem krku vyzýval poslankyně a poslance, aby zasáhli proti blíže neupřesněné zvůli policie a státních zástupců.