Sněmovna žádá pozastavení vydávání sKaret, projekt se ale zatím rušit nebude

sKarta

sKarta Zdroj: profimedia.cz

Kontroverzní sKarty by podle Sněmovny neměly sloužit jako identifikační průkaz pro lidi pobírající sociální dávky a pro zdravotně postižené. Dolní komora také žádá o to, aby ministerstvo práce a sociálních věcí pozastavilo vydávání karet do doby, než se projekt legislativně upraví. Doporučující usnesení prosadila dnes opozice navzdory nesouhlasu ministryně Ludmily Müllerové (TOP 09).

Poslanci naopak neodsouhlasili výzvu, aby vláda odstoupila od rozvoje projektu a sKarty zrušila. Neprošlo ani usnesení, v němž by Sněmovna uvedla, že projekt pokládá za nesmyslný.

Ministerstvo práce v novém návrhu ohledně sKaret předpokládá, že by to byl povinný identifikační průkaz. Platební funkce karet by byla dobrovolná.

„Pevně věříme, že když to Sněmovna odhlasovala, že se to promítne do legislativy, kterou MPSV připravuje,“ řekla novinářům předkladatelka přijatých usnesení Kateřina Klasnová (VV).

Projekt sKaret kritizovala opozice i někteří koaliční poslanci. Müllerová jej naopak hájila. Uvedla mimo jiné, že musí postupovat podle platné legislativy a smlouvy, kterou má ministerstvo na vydávání karet uzavřenu s Českou spořitelnou.

Pavel Varvařovský: Zvolili si mě, ať mě poslouchají