Sobotka chce menšinovou vládu ČSSD, voličům slibuje pracovní místa

ČSSD představuje volební program strany (Zleva předseda ČMKOS a volební lídr ČSSD v Praze Jaroslav Zavadil, místopředseda ČSSD Michal Hašek, hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný, předseda strany Bohuslav Sobotka a místopředseda Lubomír Zaorálek)

ČSSD představuje volební program strany (Zleva předseda ČMKOS a volební lídr ČSSD v Praze Jaroslav Zavadil, místopředseda ČSSD Michal Hašek, hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný, předseda strany Bohuslav Sobotka a místopředseda Lubomír Zaorálek) Zdroj: ctk

Vytvoření nových pracovních míst, zvyšování minimální mzdy, potírání lichvy nebo zdravotní péči dostupná všem patří mezi 11 hlavních bodů programu ČSSD, s nímž míří do předčasných sněmovních voleb. Schválil je dnes ústřední výkonný výbor sociální demokracie společně s kandidátkami. Předseda strany Bohuslav Sobotka pomýšlí na sestavení jednobarevné menšinové vlády ČSSD.

Sobotka účastníky jednání varoval, že strana nesmí podlehnout pocitu jasného favorita voleb, i když je za něj v průzkumech veřejného mínění dlouhodobě označována. Opětovně odmítl možnost povolební koalice s ODS či TOP 09, podobně neplánuje ani koalici s KSČM. O její hlasy se chce ale opírat při prosazování svých záměrů. Využil by případně i SPOZ, kterou ale stejně jako hnutí ANO 2011 označil za komerční stranu.

„My nebudeme chtít po volbách vytvářet nějaké pravolevé programové slepence. Neplánujeme vytváření koalic s ODS, s TOP 09, které by nám znemožnily napravit chyby pravicových reforem. My chceme řadu těchto reforem zrušit,“ prohlásil Sobotka.

Sobotkův projev tak navazoval na páteční prohlášení prezidenta Miloše Zemana, že v případě uzavření koalice mezi ČSSD a TOP 09 by nejmenoval premiérem nikoho z těchto stran, protože by takovou koalici považoval za zradu na jejich voličích. Ani čestný předseda a volič SPOZ Zeman straně nedoporučoval vládní angažmá hned po případném vstupu do Sněmovny.

Strana také potvrdila Sobotku jako volebního lídra. Uspořádání tajného hlasování souviselo se spekulacemi, že by ho Zeman nemusel nutně pověřit vedením vlády po vítězství ve volbách. „Kandidátem na předsedu vlády bude předseda sociální demokracie tak, jak to standardně chodí a jak to vždycky v historii sociální demokracie bylo,“ prohlásil Sobotka s tím, že ČSSD nemá důvod se k tomu už vracet. „Sociální demokracie má v těch věcech úplně jasno,“ potvrdil Sobotkova slova místopředseda strany Michal Hašek, který byl označován za dalšího adepta na premiéra.

ČSSD v rámci programu slíbila také změny ve výběru daní, aby byly podle ní „spravedlivější“. Snížit chce současnou patnáctiprocentní daň z přidané hodnoty na léky, přísně regulovat ceny energií a tepla. Ke staronovým slibům patří zavedení majetkových přiznání, registračních pokladen nebo zrušení zdravotnických poplatků.