Sobotka jednal se Zemanem o nových ministrech. Jména stále tají

Bohuslav Sobotka přivezl Miloši Zemanovi do Lán seznam ministrů budoucí vlády

Bohuslav Sobotka přivezl Miloši Zemanovi do Lán seznam ministrů budoucí vlády Zdroj: ctk

Pravděpodobný příští premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) poprvé s prezidentem Milošem Zemanem probral jména a životopisy příštích ministrů. „Sestava nominací do vlády bude zveřejněna poté, co se sejdou předsedové koaličních stran. Tedy v pondělí,“ řekl pouze po setkání Sobotka.

V pondělí se bude podepisovat koaliční smlouva a Bohuslav Sobotka nepředpokládá, že by Miloš Zeman vznik nové vlády blokoval. „Navštívil jsem prezidenta republiky, abych ho seznámil s možnými jmény do vlády a předal mu životopisy potencionálních členů vznikající vlády tak, aby se pan prezident mohl s těmito jmény a jejich odborností seznámit v předstihu a nedozvídal se je z médií,“ řekl Sobotka.

Zda měl Zeman k některým návrhům připomínky, nechtěl Sobotka říci. „Strávili jsme čas převážně diskusí o jednotlivých nominantech, ale nechci schůzku blíže komentovat a nebudu ani blíže komentovat názory pana prezidenta nebo argumenty, které jsem uváděl,“ uvedl.

„Já bych pokládal za paradoxní, pokud by prezident zvolený s podporou sociální demokracie, a troufám si tvrdit, že kdyby nebylo voličů sociální demokracie, tak by pravděpodobně Miloš Zeman prezidentem nebyl, tak jestliže by levicový prezident blokoval vládu, kterou nyní sestavuje právě sociálně demokratická strana,“ nechal slyšet před schůzkou Sobotka. Ten se z Lán vrátil do Lidového domu, kde ho čekala další jednání.

Zeman může mít výhrady

Sestavení nové vlády však nemusí být bez problémů. Hovoří se totiž o tom, že by Zeman mohl mít i kvůli osobním neshodám problém jmenovat například Lubomíra Zaorálka (zahraničí), Jiřího Dienstbiera (ministr bez portfeje) a Vladimíra Špidlu (práce a sociální věci) do ministerských funkcí. Sám se také nechal slyšet, že do funkce ministra obrany nejmenuje Martina Stropnického, kterého navrhuje hnutí ANO. „Myslím, že moje dnešní schůzka s panem prezidentem není o nějakém se vzájemném přesvědčování. Já myslím, že každý z nás si může podržet své názory. Důležité je, abychom vykonávali své funkce v zájmu České republiky, v zájmu občanů,“ uvedl k možným neshodám Sobotka, který je přesvědčen, že i Zeman bude jednat v zájmu občanů.

Přehled kandidátů na členy vznikající vlády
ČSSD (pravděpodobní kandidáti dle informací ČTK):
Premiér: Bohuslav Sobotka
Ministr práce a sociálních věcí: Vladimír Špidla
Ministr pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti: Jiří Dienstbier
Ministr průmyslu: Jan Mládek
Ministr školství: Marcel Chládek
Ministr vnitra: Milan Chovanec
Ministr zahraničí: Lubomír Zaorálek
Ministr zdravotnictví: Svatopluk Němeček
ANO 2011 (jména potvrzena):
Ministr financí a vicepremiér pro ekonomiku: Andrej Babiš
Ministr dopravy: Antonín Prachař
Ministr obrany: Martin Stropnický
Ministryně pro místní rozvoj: Věra Jourová
Ministryně spravedlnosti: Helena Válková
Ministr životního prostředí: Richard Brabec
KDU-ČSL (jména potvrzena):
Ministr bez portfeje pro vědu a inovace: Pavel Bělobrádek
Ministr kultury: Daniel Herman
Ministr zemědělství: Marian Jurečka.

Pavel Páral: Koalice hloupých nápadů