Sobotka si může oddechnout, referendum ČSSD je platné

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Nejsilnější vládní stranu pravděpodobně čeká na jejím příštím sjezdu v březnu 2015 změna stanov. To je jeden z výsledků referenda, kterého se podle prvních odhadů Lidového domu zúčastnilo přes 52 procent členů ČSSD. Vedení strany považuje nadpoloviční účast za velký úspěch.

Konkrétně je to téměř 11 800 odevzdaných hlasovacích lístků. Druhým výsledkem je skutečnost, že pro vedení partaje v čele s Bohuslavem Sobotkou se vypsání plebiscitu neskončilo blamáží, jak předpovídaly některé prognózy.

„Účast přes 52 procent považuji za velký úspěch, který vyjadřuje zájem našich členů podílet se na modernizaci a prohloubení demokratických principů naší strany,“ uvedl Sobotka.

Z trojice otázek v referendu většina čelných představitelů ČSSD považuje za nejdůležitější tu, zda se mají na výběru kandidátů do voleb podílet všichni straníci, nebo jen část stranických elit jako dosud. Další otázky se týkají většího zastoupení žen na sněmovních a krajských kandidátkách (alespoň 40 procent) a omezení kumulace funkcí.

Pro platnost referenda byla potřeba účast alespoň čtvrtiny straníků. Sčítání hlasů má na starosti 31 straníků, výsledky by měly být známy večer. Vedení strany je chce představit na tiskové konferenci, která začíná v půl sedmé v Lidovém domě v Praze.

Jana Havligerová: Sobotka riskuje, zisk je nejistý