Sobotka: Slova Babiše jsou krátkozraká, nad Olomoucí by neměl brečet

Bohuslav Sobotka,

Bohuslav Sobotka, Zdroj: CTK

Výroky ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše o tom, že jeho hnutí nebude vytvářet koalice se sociální demokracií v Brně nebo Ostravě, jsou krátkozraké. Prohlásil to premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Babišovi také nepřímo vzkázal, aby nebrečel nad Olomoucí, kde sociální demokraté uzavřeli koalici bez ANO, a zeptal se svých vyjednávačů, proč nezvládli povolební jednání.

„Mě překvapila prohlášení pana Babiše, že v Brně a Ostravě s námi nechce vytvářet koalice. Myslím si, že to jsou krátkozraké výroky,“ řekl Sobotka v narážce na Babišovo vyjádření pro Právo. Sobotka má za to, že ČSSD v Brně dosáhla velmi dobrého výsledku a pro stabilitu města by bylo nejlepší, kdyby se dvě ve volbách nejsilnější strany dohodly. Také v Ostravě má podle něj ČSSD v městských obvodech velmi silnou pozici.

Ministerský předseda, kterého prý slova vicepremiéra mrzí, také zopakoval, že spolupráci ve městech na půdorysu vládní koalice pokládá za rozumnou. Sociální demokraté jsou podle něj připraveni respektovat to, že vítěz voleb je první na tahu.

Například v Olomouci, kde ANO volby vyhrálo, se ale velmi rychle na vytvoření koalice ČSSD dohodla s ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. „V Olomouci vyhrálo ANO, i tak nabídlo primátora ČSSD. Ta se spojila s kmotry co v Olomouci čtyři roky kradou. Kluci se asi lekli, že to chceme prověřit,“ napsal k tomu na Twitteru Babiš.

Sobotku sice překvapila rychlost, s jakou vznikla v Olomouci dohoda, Babiš by podle něj ale neměl nad městem brečet a raději se zeptat svých lidí, proč nezvládli vyjednávání. „Když vyhrajete volby těsně, tak musíte vyjednávat tak, abyste uspěli, a nesmíte se chovat arogantně. Jestliže se vítěz voleb chová arogantně, tak mu hrozí, že se ti ostatní domluví proti němu,“ podotkl premiér.

Poznamenal také, že za ČSSD v komunálních volbách kandidovali svéprávní lidé, kteří budu postupovat samostatně. „To nejsou kandidáti na telefon, to nejsou žádné loutky, které já bych tahal za provázky z Lidového domu,“ nechal se slyšet. Zároveň ale uvedl, že se s Babišem pomocí textových zpráv domluvili na tom, že jejich strany budou vyjednávat o koalici v Praze. Další krajská města prý neřešili. Vidět se oba politici mají až ve středu na zasedání vlády.

Jana Havligerová: Fauly se nevyplácejí