Sociální demokracie loni prodělala 16 milionů korun

Vedení ČSSD

Vedení ČSSD Zdroj: CTK

Nejsilnější česká strana ČSSD hospodařila v loňském roce se ztrátou 16 milionů korun. Na tiskové konferenci to dnes oznámil stranický místopředseda pro hospodaření Martin Starec s tím, že původní plán ČSSD pro loňský volební rok počítal se schodkem 28,5 milionu. Výroční zpráva, která bude zveřejněna také na stranickém webu, uvádí loňské výnosy strany na 253,4 milionu korun a náklady 269,4 milionu.

„Jsem rád, že se nám podařilo zvýšit příjmy, udržet výdaje na uzdě a snížit ztrátu,“ poznamenal Starec. Připomněl, že strana na všech úrovních na loňské doplňovací volby do třetiny Senátu a volby komunální navýšila volební fond na konečných skoro 96 milionů korun. „V předchozích volbách jsme utráceli mnohem více, než jsme si mohli dovolit,“ podotkl Starec. Nyní je překročení původně plánovaných 90 milionů na volby podle něj fakticky zanedbatelné. Třetina nákladů padla na kampaň do Senátu, dvě třetiny na krajskou.

Kampaň prezidentská pro lednovou přímou volbu hlavy státu, kdy kandidátem strany byl Jiří Dienstbier, přitom šla nad rámec schváleného rozpočtu. Strana na ni svému kandidátovi poskytla darem 9,4 milionu.

Strana podle Starce postupně snižuje své dlouhodobé závazky, které po posledních sněmovních volbách v roce 2010 činily 325 milionů korun. Od té doby jsou sníženy zhruba o 70 milionů na nynějších asi 255 milionů. Původně strana plánovala ztrátu až 28,5 milionu korun. Podle Starce za snížením plánovaného schodku stojí především navýšení příjmů o 15,9 milionu.

V listopadu loňského roku si pak strana sjednala úvěr ve výši 220 milionů korun. Poskytla jí ho Fio banka. ČSSD ručí nemovitostí, která je součástí areálu Lidového domu, a pohledávkami, jež strana má a bude mít vůči státnímu rozpočtu ve formě stálých příspěvků a příspěvků na mandát.

Starec se dnes před novináři pochlubil tím, že na členských příspěvcích ČSSD vybrala přes 22 milionů, jedná se podle něj o jeden z nejlepších výsledků za posledních 11 let. Na darech ČSSD účetně získala 47,5 milionu korun, 35 milionů z nich je ale zápočtem sociálnědemokratické společnosti Cíl. Dary nad sto tisíc korun poslaly opoziční straně tři desítky firem a jednotlivců. Mezi jednotlivci je řada čelních přestavitelů strany, například předseda Bohuslav Sobotka dal straně 8000 korun. Z firem dala ČSSD například firma Metalmind 250 tisíc korun, společnost AISE 500 tisíc korun a stejnou částku i firma CIDEM Hranice.

V hospodaření se tak ČSSD i nadále opírá především o státní příspěvek. Ten se podle Starce každoročně snižuje, za čtyři roky poklesl o přibližně 18 milionů korun.