Sociální demokraté chtějí jednotnou evropskou armádu

Český premiér Bohuslav Sobotka

Český premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Čeští sociální demokraté chtějí při debatě o reformě Evropské unie prosazovat mimo jiné společnou bezpečnostní politiku včetně možnosti vybudovat evropskou armádu, transparentnější rozhodování evropských institucí či rychlejší sbližování životní úrovně v jednotlivých členských zemích. Vyplývá to z programového dokumentu, který dnes schválilo grémium strany.

Za dvě základní priority v diskusi o dalším směřování unie označila ČSSD garanci bezpečnosti pro občany a země EU a dlouhodobou prosperitu členských států.

Mezi další klíčová témata strana řadí sbližování životní úrovně, společnou zahraniční a bezpečnostní politiku včetně možného vybudování společné evropské armády, podporu investic do společných projektů a infrastruktury, další regulaci kapitálových a finančních trhů spolu s bojem proti daňovým únikům, budování sociálního rozměru EU či sjednocení potravinových standardů.

ČSSD zpracovala tento dokument v návaznosti na výsledek referenda, v kterém si Britové v červnu odhlasovali odchod z EU a kvůli kterému mnozí evropští politici mluví o nutné reformě unie. Sociální demokraté se v dokumentu zároveň hlásí k návrhu německých kolegů - předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze a šéfa německé sociální demokracie Sigmara Gabriela.

Podle ČSSD je třeba evropský projekt vrátit do rukou evropským občanům. Nutný je rovněž návrat ke čtyřem základním svobodám unie, kterými jsou volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu.

„Jejich smyslem je být svobodami pro občany, nikoliv pro nadnárodní korporace. Je to právě odklon od pojetí těchto svobod jakožto svobod občanských, který vedl k posílení euroskeptických nálad evropské veřejnosti a nacionalistického protekcionismu,“ uvádí strana ve schváleném dokumentu.

Evropské instituce i rozhodování na unijní úrovni by mělo být podle sociální demokracie transparentnější. Za správnou cestu přitom strana nepovažuje změnu evropských institucí a jejich pravomocí, ale jejich profesionální a otevřené fungování.