Sok primátora Svobody dostal políček od ODS

Josef Nosek

Josef Nosek Zdroj: E15

Boj mocenských skupin v pražské koalici ODS a TOP 09 pokračuje. Po debaklu kolem změn ve vedení Dopravního podniku Prahy (DPP) posílil primátor Bohuslav Svoboda svoji pozici. Na jeho stranu se přidala jedna z největších organizací občanských demokratů v metropoli z Prahy 8.

Její vedení se zcela distancovalo od náměstka primátora pro dopravu Josefa Noska, který proti vůli svého šéfa prosazuje některé klíčové změny – naposledy odvolání šéfa DPP Vladimíra Liche. Přitom ODS v osmé městské části je Noskovou domovskou buňkou.

Zklamání z Noska, podpora Svobody

„Oblastní rada vyjadřuje politické i lidské zklamání z jednání některých členů klubu zastupitelstva hlavního města, zvláště pak z jednání náměstka pro dopravu Josefa Noska,“ stojí v usnesení stranické organizace. Ta naopak plně stojí za Svobodou: „Setrvání primátora ve funkci je jediným možným řešením pro pražskou ODS i pro důvěryhodnost celé pražské koalice.“

Oslabení Noska hraje Svobodovi do karet. Ještě nedávno se hovořilo o tom, že už nemá na své straně většinu jak v zastupitelském klubu občanských demokratů, tak v jejich pražské organizaci. Nyní by opět mohl získat mírnou převahu.

Primátor se nemůže spoléhat ani na TOP 09, kterou si měl znepřátelit svým autoritativním jednáním. Spory se šéfem regionální TOP 09 Františkem Laudátem ostatně měl už po komunálních volbách v roce 2010. A s náměstkem za TOP 09 Tomášem Hudečkem se opakovaně střetl kvůli radikální změně územního plánu, která by obrátila naruby projekty developerů.

Ještě o prázdninách se spekulovalo o tom, že TOP 09 chce ze svazku s ODS odejít a jedná se sociální demokracií. Z uzavření koalice však sešlo. „Důvodem bylo i to, že se v TOP 09 začali obávat svého podílu na svržení Svobody, protože by na nich vzhledem k jeho oblibě u veřejnosti ulpěla mediální špína. Na černou práci proto chtějí využít Noska,“ řekl pod podmínkou anonymity vlivný občanský demokrat.

Ať do toho primátor nestrká prsty

Společnou řeč TOP 09 a odpůrci Svobody z ODS opět nalezli během krize kolem dopravního podniku, kdy rovněž stoupl vliv předsedy dozorčí rady podniku, zastupitele TOP 09 Jiřího Nouzy. Prostřednictvím Noska došlo k prohloubení spojenectví silné Nouzovy skupiny a lidí řízených hlavním hybatelem dění v pražské ODS Tomášem Hrdličkou, shodují se zdroje deníku E15. Snahou prý nyní je, aby se Svoboda staral pouze o oblasti, jako je bezpečnosti či kultura, a do ekonomických záležitostí nestrkal prsty.

Čtěte také:

Bém: Vedení Prahy je neschopné a zabývá se pitomostmi

Bývalý šéf DP Lich: Útok směřuje na primátora

Lich končí i na postu generálního ředitele DPP

Mocenské boje měly stát i za odchodem někdejšího volebního lídra TOP 09 Zdeňka Tůmy, bývalého guvernéra ČNB, z čela finančního výboru zastupitelstva. Tůma byl jediný z klubu své strany, který s odvoláním šéfa dopravního podniku Liche nesouhlasil.

Koalice vydrží, ujišťují politici

Primátor Bohuslav Svoboda i jeho náměstci Josef Nosek a Tomáš Hudeček tvrdí, že rozpad současné koalice ODS a TOP 09 nehrozí. Podle Svobody přilévají olej do ohně média nebo pražští kmotři, kteří prý chtějí současnou pražskou vládu rozbít. „Neumím si v současné době představit, že by kdokoli šel do dobrodružství zrušit koaliční smlouvu a začít znovu,“ řekl nedávno Nosek. Odmítl také spekulace, že by usiloval o Svobodovo místo. „Koalice dál normálně funguje a rozdělení rezortů je potvrzené,“ dodal Hudeček.