Soud osvobodil bývalého Rathova poradce, krácení daně se nedopustil

Bývalý poradce někdejšího hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha Filip Bušina (na snímku) čeká 12. listopadu na začátek jednání Krajského soudu v Praze. Bušina je obžalovaný s dalšími 13 lidmi ze stamilionových daňových úniků.

Bývalý poradce někdejšího hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha Filip Bušina (na snímku) čeká 12. listopadu na začátek jednání Krajského soudu v Praze. Bušina je obžalovaný s dalšími 13 lidmi ze stamilionových daňových úniků. Zdroj: ctk

Soud zprostil obžaloby ze stamilionových daňových úniků Filipa Bušinu, bývalého poradce někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha. Ze zbylých 13 obžalovaných v kauze rozdal Krajský soud v Praze osmi lidem tresty od čtyř do sedmi let vězení nebo podmíněné tresty. Kauza se týká podezření z krácení daně a praní špinavých peněz v souvislosti s fiktivními fakturami za reklamní činnost. Rozhodnutí není pravomocné, lze se proti němu odvolat k vrchnímu soudu.

Osmatřicetiletému Bušinovi podle obžaloby hrozilo až deset let vězení, státní zástupkyně pro něj navrhla 7,5 roku. Bušinu vinila zejména z organizování trestné činnosti, údajně řídil svoje kolegy a přebíral hotovost. Bušina tvrzení vyšetřovatelů od začátku odmítal a ve zhruba rok trvajícím hlavním líčení se podle něj žádné z nich neprokázalo.

Stamilionové daňové úniky se podle obžaloby uskutečnily přes nastrčené firmy a vytvářely se smyšlené faktury. Mezi osvobozenými jsou také pracovníci finanční správy. Zbylí obžalovaní působili v různých statutárních orgánech firem, například jako jejich jednatelé.

8,5 roku pro Ratha

Případem se zabýval trestní senát soudce Roberta Pacovského, který řešil i korupční kauzu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD), jehož blízkým spolupracovníkem Bušina byl. Soud měl nejdřív na stole Bušinův případ, Rathovu kauzu ale musel zahájit dřív, protože někteří z obžalovaných byli ve vazbě.

Soud Rathovi udělil v červenci 8,5 roku vězení za údajné ovlivňování veřejných zakázek a přijímání úplatků. Verdikt je zatím nepravomocný, Rath se odvolává k vrchnímu soudu.