Soud povolil reorganizaci Bestsportu, jmenoval dalšího správce

Hlavní částí majetku Bestsportu je vysočanská arena.

Hlavní částí majetku Bestsportu je vysočanská arena. Zdroj: E15 Anna Vackova

Pražský městský soud povolil reorganizaci firmě Bestsport, která provozuje pražskou multifunkční O2 arenu. Vyhověl tak rozhodnutí věřitelů z jejich úterní schůze. K podání reorganizačního plánu soud vyzval firmu PPF Healthcare, která je od úterý novým členem věřitelského výboru a společně s KKCG Structured Finance reorganizaci navrhovala. Na podání plánu má firma 120 dnů.

Soud zároveň ustanovil kromě Josefa Cupky i dalšího, takzvaně odděleného insolvenčního správce, společnost IS Žižlavský. Stalo se tak pro úkony, z nichž je pro svůj poměr k některému z dlužníkových věřitelů či jejich zástupců vyloučen insolvenční správce Bestsportu a zároveň i Sazky, která je věřitelem Bestsportu, Josef Cupka.

„A to zejména pro úkony spojené s incidenčními spory, v nichž je účastníkem Sazka a pro úkony dlužníka spojené s vymáháním pohledávek za tímto věřitelem,“ uvedla soudkyně Hana Homolová.

Pro plán PPF Healthcare a KKCG Structured Finance hlasovalo v úterý 97,7 procenta hlasů nezajištěných věřitelů a pro byl i jediný zajištěný, The Bank of New York Mellon, který je zajišťovacím agentem dluhopisů, jejichž většinovými majiteli jsou firmy ze skupin PPF a KKCG.

Důvodem reorganizace je podle věřitelů i nyní již bývalé insolvenční správkyně Bestsportu Daniely Urbanové to, že firma si na svůj provoz spočívající zejména v provozu vysočanské areny, v níž se konají koncerty a další akce a hraje hokejová extraliga, vydělá. Dluhy Bestsportu podle věřitelů vznikly v souvislosti s financováním výstavby této haly a neplynou přímo ze samostatné provozní činnosti firmy.

K základním bodům takového plánu budou patřit úsporná opatření i prodej části či celého majetku firmy či jejího podniku, tedy možná i O2 Areny. Právě problémy s financováním její výstavby přivedly Sazku do konkurzu a Bestsport do úpadku. Věřitelé také odhlasovali znalce pro určení hodnoty majetkové podstaty dlužníka. Tou soud jmenoval firmu E&Y Valuation ze skupiny Ernst & Young. Hlavní částí majetku Bestsportu je přitom právě vysočanská arena za miliardy korun.