Soud vynese rozsudky v kauze bývalého hejtmana Ratha

David Rath

David Rath Zdroj: Novak Tomas/Euro

Po téměř třech letech se uzavírá se uzavírá případ bývalého poslance ČSSD a hejtmana Davida Ratha, který je s dalšími 10 lidmi obžalovaný z korupce při veřejných zakázkách. Dnes by měly padnout rozsudky. Státní zástupce navrhuje tresty od dvou do devíti let vězení a dvě podmínky. Nejpřísnější tresty podle něj mají dostat manželé Kateřina a Petr Kottovi, kteří údajně korupci s Rathovým vědomím organizovali.

Verdikty se nyní týkají devíti obviněných. Případ Ratha a Lucie Novanské, která pořádala údajně podezřelé tendry, soud vyčlenil zvlášť. Rath minulý týden sdělil, že bude pracovně mimo Prahu, na dnešní jednání se proto nedostane.

Soudce Robert Pacovský povolí natáčení videozáznamu a fotografování při rozsudku, odůvodnění rozhodnutí ale už ne. Na místě zřejmě nebudou všichni obžalovaní, protože někteří požádali o vyhlášení verdiktu v jejich nepřítomnosti.

Žalobce Petr Jirát označuje jako organizátory korupce bývalou šéfku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou, dříve Pancovou, a někdejšího náměstka krajských nemocnic Petra Kotta. Tendry se týkaly opravy staveb a modernizace několika nemocnic. Jirát oběma navrhuje osmi a až devítileté vězení a propadnutí majetku. Rath coby hejtman podle obžaloby o všem věděl a dělil se o úplatky.

Obžalovaní obvinění od začátku odmítají. Výjimkou je podnikatelka Ivana Salačová, která se jako jediná přiznala ke korupci. Jirát pro ni navrhuje pozici spolupracující obviněné. Podle něj výrazně pomohla rozkrýt trestnou činnost a měla by dostat podmíněný trest.