Soud zprostil exmanažery Čepra obžaloby kvůli nevýhodným obchodům

Skladovací nádrže pohonných hmot společnosti Čepro ve skladu Sedlnice (ilustrační foto)

Skladovací nádrže pohonných hmot společnosti Čepro ve skladu Sedlnice (ilustrační foto) Zdroj: Anna Vackova, E15

Soud dnes znovu osvobodil bývalé manažery státního distributora paliv Čepro Tomáše Kadlece a Alexandra Houšku, které obžaloba viní kvůli nevýhodným transakcím s palivem. Verdikt není pravomocný. Státní zástupce pro oba muže požadoval šestileté vězení, peněžité tresty a uložení povinnosti nahradit způsobenou škodu.

Obžaloba se týká obchodů z roku 2005. Stíhání za obdobné skutky z let 2003 a 2004 musely soudy už dříve zastavit kvůli promlčení. Kadlec s Houškou prý vyváděli z Čepra peníze prostřednictvím společnosti Czech Energospace. Obchody údajně vypadaly převážně tak, že firma levně prodávala palivo a draze ho nakupovala zpátky.

Bývalý generální ředitel Čepra Kadlec a někdejší obchodní ředitel podniku Houška vinu odmítají. Hájí se tím, že ve firmě plnili úkol, který vyplynul ze vstupu Česka do EU - tedy obměnu paliv.

Justice dvojici v minulosti pravomocně osvobodila, po dovolání nejvyššího státního zástupce se však soudní proces vrátil na začátek. Obvodní soud pro Prahu 1 pak muže znovu zprostil viny loni v prosinci, ale odvolací senát následně rozsudek zrušil s tím, že řízení provázely podstatné vady a také porušení trestního zákoníku. Proto dnes obvodní soud rozhodoval znovu.

Kadlec před příchodem do Čepra vedl Národní bezpečnostní úřad, ještě předtím působil v Bezpečnostní informační službě, kde se věnoval závažné ekonomické kriminalitě. Čepro po něm a Houškovi požaduje náhradu škody v celkové výši 260 milionů korun, po Houškovi chce dalšího 1,5 milionu.