Soudce ze žhářské kauzy Vítkov byl nalezen mrtvý

Soud se žháři z Vítkova probíhal za přísných bezpečnostních opatření

Soud se žháři z Vítkova probíhal za přísných bezpečnostních opatření Zdroj: profimedia.cz

Soudce Krajského soudu v Ostravě Miroslav Studnička byl dnes policií nalezen mrtvý na své chatě ve Frenštátu pod Radhoštěm. Informovala o tom Česká televize. Studnička řešil mimo jiné kauzu vítkovských žhářů, v níž udělil čtyřem pachatelům výjimečné tresty.

Policie zatím odmítla uvést jakékoli podrobnosti, jisté je jen to, že soudce zemřel násilnou smrtí. Podle ČT měl podříznuté hrdlo. Pátrání po soudci iniciovali zaměstnanci soudu, když dnes nepřišel do práce. „Poslali jsme tam hlídku Policie ČR, aby prověřili bydliště. Ti pak soudce našli již mrtvého,“ uvedla mluvčí krajského soudu Lucie Böhmová.

Jak uvedl policejní prezident Petr Lessy, zatím nelze říci, zda jde o násilnou smrt či sebevraždu. „Na místě teprve policisté provádějí ohledání místa činu,“ řekl ČTK.

Předloni poslal Studnička Jaromíra Lukeše, Iva Müllera a Davida Vaculíka za rasově motivovaný pokus o vraždu na 22 let do vězení. Čtvrtý ze žhářů, kteří zaútočili na dům ve Vítkově obývaný romskou rodinou, Václav Cojocaru, od soudu odešel s o dva roky nižším trestem.

Čtěte také:

Soud potvrdil dvacetileté tresty za útok na Romy ve Vítkově

Pachatelé svým činem chtěli připomenout 120. výročí narození Adolfa Hitlera. Požár domu zranil tři jeho obyvatele, nejvážněji tehdy dvouletou Natálii, která utrpěla rozsáhlé popáleniny.

Krajská státní zástupkyně Brigita Bilíková, která se Studničkou pracovala na případu vítkovských žhářů, si nemyslí, že spolu oba případy souvisejí. Stejný názor má i Kumar Vishwanathan. „Myslím si, že to nemá žádnou souvislost. Je to strašná zpráva. To rozhodnutí tehdy bylo hodně průlomové. Jedno z klíčových rozhodnutí, které ukázalo, že ve státě funguje soudnictví, které nepodléhá veřejným a politickým tlakům. Potvrdilo, že existuje skupina státních zástupců a soudců, kteří soudí na základě práva, nikoliv na základě tlaků, patřil mezi ně i soudce Studnička,“ uvedl muž, který pomáhal obětem žhářského útoku.

David Vaculík (vlevo) a Jaromír Lukeš před soudemDavid Vaculík (vlevo) a Jaromír Lukeš před soudem | profimedia.czDavid Vaculík (vlevo) a Jaromír Lukeš před soudem

Verzi, že Studničkova smrt souvisí s vítkovskou kauzou, odmítl i obhájce jednoho ze žhářů Petr Kausta. „Už jsem o smrti soudce slyšel, je to šílené. Ale varoval bych před spojováním s Vítkovem. Může jít o náhodu, loupežné přepadení, jiný případ, možností je mnoho,“ řekl.

Studnička soudil i další známé kauzy. Loni odsoudil k deseti letům vězení za znásilnění dvou dětí muže z Orlové na Karvinsku. Letos udělil několikaleté tresty třem dealerům drog. Pracoval také na případu ženy z Českého Těšína, která podle státního zástupce podvedla přes sto lidí.