Spor v ČSSD: Rath tvrdí, že Dienstbiera „neodstřelil“

David Rath

David Rath Zdroj: profimedia.cz

Středočeský hejtman David Rath se důrazně ohradil proti informacím některých médií, že veřejnou podporou prezidentské kandidatury místopředsedy strany Jiřího Dienstbiera ho „odstřelil“, tedy chtěl poškodit jeho šance na úspěch ve volbě. Rath své vyjádření poslal prostřednictvím svého asistenta serveru vaševěc.cz.

S prohlášením, že chtěl Rath Dienstbiera poškodit údajně přišla Marie Benešová, která to prý měla odůvodnit jakousi cenzurou, která nepovoluje členům ČSSD hovořit veřejně o kandidátech na prezidenta. Ratha kritizoval podle serveru také další sociální demokrat Zdeněk Škormach. Podle Ratha však žádné rozhodnutí vedení ČSSD o tom, že by se o jménech uvažovaných kandidátů neměla vést diskuse neexistuje.

Co vzkazoval Rath ministrovi zdravotnictví:

„Pokud by to však skutečně Marie Benešová prohlásila, tak překročila veškeré své kompetence a porušila stanovy ČSSD, které naopak širokou a otevřenou diskusi podporují,“ píše se v Rathově prohlášení na serveru vaševěc.cz. Jakékoliv omezování svobodné diskuse a projevování vlastních názorů vnímá středočeský hejtman ze strany Benešové a Škromacha jako nepřípustné omezování svobody členů ČSSD.

Pokud má Marie Benešová problém s prezidentskou kandidaturou Dienstbiera, může vedení strany navrhnout jiné jméno, což je právem každého člena ÚVV ČDD, který o kandidátovi rozhodne v tajné volbě,“ vzkázal Rath Benešové.