Spotřeba cigaret loni vzrostla. Navzdory zákazu kouření v restauracích

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

I přes zákaz kouření v hospodách se spotřeba cigaret nadále zvyšuje. Vyplývá to z dat, která Info.cz získal od Generálního ředitelství cel a ministerstva financí.

Ačkoliv ministerstvo financí předpokládalo, že se vlivem protikuřáckých opatření sníží počet kuřáků a tedy i daňový výnos, opak je pravdou. „Inkaso spotřební daně z tabákových výrobků za rok 2018 dosáhlo 58,8 miliardy korun, což je o 2,6 miliardy víc než předloni,“ uvedl pro INFO.CZ mluvčí ministerstva financí Zdeněk Vojtěch.

V dlouhodobém měřítku se jedná o nejvyšší číslo. V roce 2017 stát pro srovnání vybral od kuřáků 56,2, o rok dříve 54,4 a v roce 2015 50,86 miliardy korun. Mluvčí Vojtěch přitom potvrzuje, že ministerstvo předpovídalo po zákazu kouření v restauracích, platném od konce května 2017, opačný vývoj.

„Schválený rozpočet na rok 2018 počítal s meziročním poklesem o 1,3 procenta. Ve skutečnosti byl ale tento rozpočet nakonec o 6 procent, tedy celkem o 3,3 miliardy korun, překročen,“ uvedl Vojtěch. I když někteří kuřáci přestali kouřit nebo přešli od cigaret k alternativním produktům, jakými jsou zahřívané tabákové výrobky nebo elektronické cigarety, dopady těchto trendů na inkaso spotřební daně byly nižší, než se očekávalo. Část odnaučených kuřáků mohla být nahrazena novými. A protože se loni znovu zvedla celková cena cigaret, státní pokladna si na cigaretové dani místo očekávaného meziročního poklesu připsala rekordní zisk.

Pravdou nicméně zůstává, že výběr daně nemusí úplně přesně korespondovat s množstvím vykouřených cigaret v Česku. A to hned z několika důvodů. Jednak kvůli tomu, že v Česku nakupují i cizinci, jednak kvůli každoročnímu předzásobení výrobců povinnými cigaretovými kolky. Kolek s pevně danou cenou musí být na každé krabičce a právě jeho prodejem vybírá stát cigaretovou daň. Protože se cena cigaret prakticky každý rok zvyšuje, výrobci si v závěru roku nakupují do zásoby cigaretové kolky ještě s nižší sazbou. Ze zákona pak maximálně dva měsíce od změny sazby mohou nabízet obchodníkům levnější cigarety s loňskou nálepkou. Pokud je nestihnou prodat, musí kolky vrátit.

Zbytek analýzy se dočtete na stránkách Info.cz zde >>>