Starobní důchody se mimořádně zvýší kvůli inflaci, oznámil ministr Jurečka

Ministr práce Marian Jurečka

Ministr práce Marian Jurečka Zdroj: E15 Michael Tomeš

Průměrný starobní důchod se od června kvůli vysoké inflaci mimořádně zvýší, a to o 1017 korun. Zásluhová část penze se všem lidem, kteří mají starobní, invalidní a pozůstalostní důchod, zvedne o 8,2 procenta. Na tiskové konferenci to oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Starobní, invalidní a pozůstalostní penze pobíralo na konci roku od České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) 2,86 milionu lidí. Starobních důchodců z toho bylo 2,38 milionu.

Podle zákona o důchodovém pojištění mimořádné přidání následuje pátý měsíc po měsíci, v němž zvyšování cen za sledované období překročí pětiprocentní hranici. Upraví se zásluhová část důchodů, tedy takzvaná procentní výměra. Zvedne se o tolik procent, o kolik se navýšily od loňského července ceny. Kabinet má pak nařízení o mimořádné valorizaci vydat do 50 dnů po skončení měsíce s aspoň pětiprocentním cenovým růstem.

„Ministerstvo práce a sociálních věcí připraví v příštích dnech materiál na vládu, kterým bude realizovat mimořádnou valorizaci důchodů v letošním roce. V červnu dostanou důchodci v ČR přidáno o 8,2 procenta plošně, což je přesně 1017 korun v průměru navíc,“ uvedl Jurečka. Nařízení s mimořádným navýšením penzí by vláda podle něj mohla projednat buď tento, nebo příští týden.

Jak se počítá inflace a co najdete ve spotřebním koši? Podívejte se na video:

Video placeholde
Jak se počítá inflace a co najdete ve spotřebním koši • Videohub

Oznámení s částkou, o kterou si lidé s penzí polepší, pak začne ČSSZ rozesílat. Úřad přiloží rovnou i informaci o pomoci kvůli zdražování energií a možnosti získat příspěvek na bydlení, podotkl ministr.

Důchod se skládá ze dvou částí. Základní díl je pro všechny stejný a měl by odpovídat desetině průměrné mzdy. Letos činí 3900 korun. Zásluhová část se stanoví podle odpracovaných let a výše výdělků a odvodů. Lidé s podprůměrnou penzí dostanou tak v červnu přidáno méně než 1017 korun, lidé s nadprůměrným důchodem si přilepší víc.

Mimořádná valorizace by měla vyjít zhruba na 20 miliard korun. Peníze na ni v navrhovaném rozpočtu ministerstvo práce už má.

Důchody se zvedly naposledy v lednu. Všichni lidé s penzí dostali minimálně 650 korun navíc. Průměrný starobní důchod vzrostl pak celkem o 805 korun. Další přidání po mimořádné červnové valorizaci by pak mělo následovat příští rok v lednu.