Start komunálních a senátních voleb: pátek 10. října ve 14 hodin

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Úderem páteční druhé hodiny po poledni se otevřou volební místnosti. Voliči začnou vybírat své zástupce na radnice. Obcí je v Česku 6253 a rozděleno bude přes 62 tisíc mandátů. Volební místnosti budou v pátek otevřeny do 22 hodin, v sobotu od 8 do 14 hodin. Ve 22 okrscích se volí i senátoři. Tato volba je dvoukolová. Tam, kde to bude nutné, se bude 17. a 18. října konat druhé kolo volby.
Jak na to – průvodce po radnici
Tři možnosti hlasování

1. Označíte jedinou politickou formaci, čímž dáte hlas všem jejím kandidátům, a to v napsaném pořadí. Pokud tak označíte více stran, hlas bude neplatný.
2. Křížkem můžete konkrétně označit tolik kandidátů, kolik členů příslušného zastupitelstva má být zvoleno, a to z kterékoli strany.
Počet členů zastupitelstva je uveden v záhlaví hlasovacího lístku. Pokud označíte více kandidátů, bude hlas neplatný.
3. Kombinace obou způsobů: Označit můžete křížkem jednu stranu a zároveň i jednotlivce z ostatních stran. V tom případě se přednostně volí jednotlivě označení kandidáti. Z označené strany pak podle pořadí na hlasovacím lístku pouze tolik kandidátů, kolik zbývá do počtu členů zastupitelstva. |

Kdo smí volit
Každý občan ČR, který alespoň ve druhý den voleb dosáhl osmnácti let a má trvalý pobyt v dané obci. Právo volit mají i občané členských států Evropské unie, kteří jsou v obci přihlášeni k trvalému pobytu, a také občané jiných zemí EU, kteří v Česku mají přechodný pobyt. Podmínkou je, že se předem zapsali do dodatku stálého seznamu voličů.
Nutné doklady
Volič po příchodu do volební místnosti prokáže okrskové volební komisi totožnost a státní občanství ČR platným občanským průkazem nebo platným cestovním pasem ČR. Cizinec se musí prokázat průkazem o povolení k pobytu. Zjistíte-li na poslední chvíli, že je váš občanský průkaz propadlý či jste ho ztratili, můžete i během volebního víkendu požádat o přechodný průkaz, jehož platnost bude jeden měsíc.
Hlasovací lístek
Může být vytištěn oboustranně, v jeho záhlaví je uveden název obce a počet členů zastupitelstva. Kandidáti každé volební strany jsou uvedeni v pořadí určeném stranou, a to v samostatných zarámovaných sloupcích umístěných vedle sebe. Obyvatelé územně členěného statutárního města nebo hlavního města Prahy obdrželi hlasovací lístky dva – do městského zastupitelstva a do zastupitelstva městské části, v níž mají trvalý pobyt.