Šťastný se snaží destabilizovat pražskou ODS, tvrdí Svoboda

Boriš Šťastný, Bohuslav Svoboda

Boriš Šťastný, Bohuslav Svoboda Zdroj: ctk

Primátor hlavního města Bohuslav Svoboda (ODS) obvinil svého stranického soka a šéfa pražské ODS Borise Šťastného, že se snaží rozložit stranu. Uvedl to v tiskovém prohlášení, které zaslal ČTK. Reaguje tak na výroky Šťastného v médiích z posledních dní. Spory mezi Svobodou a Šťastným jsou veřejným tajemství již několik měsíců. Zostřily se poté, co Svoboda bez jeho vědomí uzavřel koalici na pražské radnici s TOP 09.

„Vyjádření pana Šťastného pro sobotní vydání deníku Právo a nedělní vystoupení v pořadu Otázky Václava Moravce jednoznačně svědčí o tom, že je to právě pan předseda Šťastný, kdo se snaží za každou cenu dezintegrovat pražskou ODS,“ uvedl Svoboda, který je zároveň prvním místopředsedou ODS v Praze.

Šťastný s tvrzením Svobody nesouhlasí. Uvedl, že se snaží o uklidnění situace a nechce Svobodovi „házet klacky pod nohy“. „V zájmu pražské i celorepublikové ODS nabízím panu primátorovi ruku na usmířenou. Má plná podpora jemu, i přes jeho dnešní prohlášení, trvá,“ řekl.

Šťastný v Právu uvedl, že měl signály o možném odchodu Svobody a jemu blízkých lidí do TOP 09. Primátor to v neděli důrazně popřel. Dnes uvedl, že lidé z jeho blízkosti koaliční smlouvu podepsali na základě podpory ze svých oblastních sdružení. „I na základě této skutečnosti nechápu, co bych já a ostatní členové pohledával v TOP 09,“ poznamenal.

Svobodova slova o podpoře z některých sdružení dokládají například usnesení občanských demokratů z Prahy 4 a 9. Zatímco Praha 4 v nich vyslovila podporu primátorovi, Praha 9 vyjádřila „hluboké znepokojení nad jednáním“ Šťastného a některých členů regionální rady.

Svoboda dále Šťastného a jeho příznivce obvinil, že chtěl s TOP 09 vyjednávat tak, aby to „nedopadlo“, a před Vánoci by pak byla obnovena staronová koalice s ČSSD. Primátorem by se prý stal opět Svoboda, byl by ale „v obklíčení jiných“ lidí ve funkcích náměstků a radních. Druhá možnost prý počítala s tím, že by se primátorem stal předseda zastupitelského klubu Rudolf Blažek.

Šťastný řekl, že nikdy neuvažoval o tom, že by Svoboda nebyl primátorem. Primátorské ambice následně odmítl i Blažek. „O funkci primátora neusiluji a nechápu, proč mi primátor Svoboda tento záměr opakovaně podsouvá,“ sdělil ČTK v prohlášení. Slovní přestřelky mezi Šťastným a Svobodou podle něj přispívají k jitření atmosféry v pražské ODS. „Vyzývám oba kolegy ke zdrženlivosti, zklidnění emocí a návratu k spolupráci uvnitř ODS,“ dodal.

Šťastný před týdnem neočekávaně navrhl vypovědět dosavadní koalici s ČSSD. O budoucí spolupráci chtěl jednat s TOP 09, oficiální jednání svolal na čtvrteční odpoledne. Svoboda jej ale předběhl a ve čtvrtek ráno překvapivě podepsal s TOP 09 koaliční smlouvu. Nejprve jej podpořila pouze část občanských demokratů, pod tlakem okolností se k nim ale přidali i ostatní.

Šťastný v nedělním diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že by dohodnutá koaliční smlouva měla obsahovat i konkrétní programové priority. Chce, aby je dohodli vyjednávací týmy obou stran. Svoboda to označil za zbytečné a nesmyslné požadavky.