Stát podal trestní oznámení kvůli pozemku u nádraží Dejvice

Dejvické nádraží

Dejvické nádraží Zdroj: profimedia.cz

Pozemky, o která je enormní zájem. Do deseti let by tu mohla být Národní galerie, kanceláře nebo byty.
Plocha, na níž by mohla vzniknout čtvrť Dejvice 21. století.
Pozemky, o která je enormní zájem. Do deseti let by tu mohla být Národní galerie, kanceláře nebo byty.
4
Fotogalerie

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových podal trestní oznámení kvůli lukrativnímu pozemku u vlakového nádraží Praha-Dejvice a společně se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) připravuje žalobu na určení neplatnosti smlouvy. Úředníci se podle týdeníku Euro domnívají, že smlouva byla uzavřena v rozporu se zákonem o privatizaci, protože ji neschválila vláda. Díky nestandardnímu přímému prodeji loni získala nárok na pozemek společnost Amádeus Real podnikatele Václava Klána, uvedl týdeník na webu.

Firma se k pozemku podle Eura dostala díky smlouvě o smlouvě budoucí, kterou s ní uzavřela SŽDC a podepsal ji jen dva týdny před svou rezignací tehdejší generální ředitel Pavel Surý. Dokument Klánově firmě zaručuje právo koupit si nejpozději v roce 2030 lukrativní pozemky pouze za cenu obvyklou. Ta se v současné době podle odhadu majetkového úřadu pohybuje mezi 400 a 520 miliony korun, napsalo Euro.

Cena, která by vyšla z otevřené soutěže, se ale podle odhadů oslovených makléřů může už dnes vyšplhat na miliardu korun. SŽDC přitom podle smlouvy nesmí do roku 2030 pozemek prodat, darovat či převést na nikoho jiného a má jen mizivé možnosti od smlouvy odstoupit. Samotnému uzavření smlouvy navíc nepředcházelo žádné právní posouzení zákonnosti takového postupu, což je u podobně mimořádných prodejů státního majetku podle týdeníku Euro nestandardní. „Nebyly ani dodrženy interní postupy SŽDC - smlouva byla uzavřena bez vyjádření všech dotčených odborů. Z toho všeho vyplývá, že na uzavření smlouvy se evidentně spěchalo,“ tvrdí list.

Text smlouvy formuloval pražský právník Jan Kříž blízký poslanci a místopředsedovi ANO Jaroslavu Faltýnkovi. Kříž tvrdí, že dostal na zpracování smlouvy "zadání" od vedení SŽDC, které mu podle Eura předal náměstek SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola.