Stát vyšle další odborné diplomaty. I kvůli brexitu

Brexit

Brexit Zdroj: ČTK

Ministr zahraničí Tomáš Petříček
Jana Maláčová
3
Fotogalerie

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce, aby jeho experti působili přímo ve Velké Británii. Další chtějí poslat do ciziny rezorty zemědělství a obrany.

Na české zastupitelské úřady v zahraničí nastoupí už brzy další odborní diplomaté. Vyslat je chtějí ministerstva práce a sociálních věcí, zemědělství či obrany. Šlo by například o pracovníky, kteří by ve Velké Británii pomáhali českým občanům po případném březnovém odchodu země z EU. Kvůli podpoře exportu se pak mají rozšířit řady agrárních a zbrojních diplomatů. Náklady na jejich zpravidla čtyřleté mise, kam mohou odjet i s rodinami, dosahují řádu nižších desítek milionů korun.

Vysílání odborníků rezorty průběžně vyhodnocují s Černínským palácem, přizpůsobuje se aktuální situaci. „S ministerstvem práce nyní směřujeme k tomu, aby v okamžiku vystoupení Spojeného království z Evropské unie byl na místě jakýsi sociální diplomat,“ řekl E15 ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Šéfka rezortu práce Jana Maláčová (ČSSD) připomněla, že v Británii jsou desítky tisíc Čechů. „Jestli opravdu nastane tvrdý brexit, musejí jim pomáhat naši lidé, kteří rozumí trhu práce a sociálnímu zabezpečení,“ uvedla.

Její úřad by vyslal jednoho až dva experty. Zatím není jasné, zda by kromě ambasády v Londýně působili i na novém generálním konzulátu, který Česko tento měsíc otevírá v Manchesteru. V zemi jsou ještě dva honorární konzuláty, a to v Belfastu a v Edinburgu.

Další odborné rady a atašé posílá už několik let do ciziny ministerstvo zemědělství. Jejich úkolem je zprostředkovávat českým farmářům a výrobcům potravinářských produktů obchodní kontakty. „Doposud jsme jich vyslali šest - do Ruska, Srbska, Saúdské Arábie, USA, Libanonu a Číny. Dále se zvažuje výjezd diplomata do Japonska,“ sdělil mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý s tím, že náklady na jednoho pracovníka se v průměru pohybují kolem 3,5 milionu korun ročně. Pozice se obsazují na základě výběrových řízení.

Například agrární rada v Srbsku pokrývá i Bosnu a Hercegovinu a Makedonii. A český zástupce v Saúdské Arábii, který má být přemístěn do Spojených arabských emirátů, má na starosti celý Arabský poloostrov.

Mise odborných diplomatů trvají obvykle čtyři roky. „Jsou zařazeni v diplomatickém sboru a platí pro ně stejné podmínky jako pro ostatní zaměstnance ministerstva zahraničí ve světě. Mohou tedy vyjet i s rodinnými příslušníky,“ dodal Bílý.

Spolu s vojenskými přidělenci vysílá od loňska do ciziny experty na zbrojní průmysl ministerstvo obrany. Radu už má v Izraeli, následovat mají Švédsko a USA. V židovském státě a v Americe má Česko také diplomaty zaměřené na spolupráci ve vědě a výzkumu.

Česká diplomacie v zahraničí

Přes 660 lidí s přiznanou diplomatickou hodností reprezentuje zemi za jejími hranicemi. Nejvyšší diplomatickou hodností je velvyslanec, následuje velvyslanecký rada, tři kategorie tajemníků a atašé.

Na 400 diplomatů ročně se vystřídá mezi pražským sídlem ministerstva zahraničí a zastupitelskými úřady.

Česko má v cizině zhruba 120 ambasád a konzulátů.

Přibližně 180 staveb a pozemků v hodnotě asi 13 miliard korun spravuje v zahraničí Černínský palác.