Stát zpomaluje výstavbu, množství tendrů kleslo o čtvrtinu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Investice státu do staveb se letos zpomalily, počet vypsaných tendrů klesl o čtvrtinu (24,8 procenta), objem takřka o pětinu (17,2 procenta). Stát v prvním pololetí nově poptával stavební práce za 53 miliard korun.

„Zatímco celková plánovaná hodnota soutěží se snížila téměř o pětinu (17,2 procenta) na 53 miliard korun, počet oznámení o zakázce na stavby a rekonstrukce klesl dokonce o čtvrtinu (24,8 procenta),“ shrnul výsledky analýzy ředitel společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

„Příčinou poklesu veřejných zakázek je mimo jiné nedostatečná projektová příprava, obrovský tlak na ceny ve stavebnictví a nedostatečná legislativa týkající se veřejného zájmu. V takovémto kontextu hrozí další pokles stavební výroby,“ varuje generální ředitel společnosti Cemex Peter Dajko.

Příčinou poklesu veřejných zakázek je mimo jiné nedostatečná projektová příprava

Největší množství zakázek (59 procent) vypsaly kraje, města, obce, regionální úřady a správy komunikací. Pětinu (20 procent) soutěží vyhlásily ostatní subjekty, mezi něž patří školy, nemocnice, církevní instituce, svazy, podniky, akciové společnosti a společnosti s ručením omezeným jako ČEZ či ČEPS.

Z pohledu objemu ale téměř polovinu peněz (46 procent) rozdělují mezi stavební firmy ministerstva, regionální úřady a sdružení (37 procent). Ministerstva jsou také jediným subjektem, který počet i objem nových výběrových řízení v prvních šesti měsících letošního roku oproti loňsku zvýšil.