Stát zřídí dozor nad čerpáním unijních dotací

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Ministerstvo pro místní rozvoj, které je národním koordinátorem čerpání unijních dotací, zřídí zvláštní tým. Dohlížet bude na správnost postupů při čerpání evropských peněz, zejména na vypisování a vyhodnocování veřejných zakázek.

„Úlohou expertního týmu bude vydávat stanoviska zejména ve sporných případech zakázek. Existence jedné autority pro tuto problematiku, navíc pod gestorem zákona o veřejných zakázkách, zprůhlední rozhodování v celém systému,“ sdělil deníku E15 první náměstek ministra Daniel Braun.

Cílem zřízení nezávislého výkladového místa je předejít mimo jiné riziku, jakým je zastavení proplácení unijních dotací. To letos postihlo hned několik operačních programů, v nichž byly zjištěny nedostatky při kontrolních a auditních šetřeních Evropské komise. České úřady připravují nápravu, vznik expertní skupiny by měl tyto snahy doplnit. „Do dvou týdnů sepíšeme přesnou koncepci a náplň práce týmu. Členy týmu začneme shánět v říjnu,“ uvedl Braun.

Založení skupiny je současně reakcí na návrh eurokomisaře pro regionální politiku Johannese Hahna, aby Česká republika více využila znalostí odborníků ke snížení nedostatků v oblasti veřejných zakázek. S tímto doporučením se před časem písemně obrátil na českého premiéra Petra Nečase.

„V realizaci veřejných zakázek jsou obecně veliká rizika, a to i v politice soudržnosti. Proto bychom rádi měli jednotné místo pro výklad tam, kde není shoda názorů zúčastněných stran. Například v případě dohadů o správnosti výběrových řízení,“ řekl náměstek ministra Braun.

Tým má mít nanejvýš deset členů. Každý z nich musí projít výběrovým řízením, samozřejmým předpokladem jsou zkušenosti v oboru veřejných soutěží. Sbor by měl v ideálním případě fungovat od ledna příštího roku, působit má při odboru veřejných zakázek ministerstva pro místní rozvoj. Stal by se také součástí Národního orgánu pro koordinaci politiky soudržnosti.