Stát zveřejnil platy. Podívejte se, kolik berou elitní úředníci

Náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký

Náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký Zdroj: ctk

Josef Postránecký
Jiří Bakalík
Budova Úřadu vlády v Praze
Před úřadem vlády je klid
5
Fotogalerie

Před dvěma lety na jednotlivých ministerstvech a Úřadu vlády vznikla pozice státních tajemníků. Jedná se o náměstka daného úřadu, který má na starosti správu služebních vztahů, zajišťování organizačních záležitostí a odměňování zaměstnanců. Sever Blesk.cz si vyžádal přehled platů a odměn těchto státních zaměstnanců. Podívejte se na něj.

 1.    „ Superúředník“ Josef Postránecký

 Náměstek pro státní službu ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), pro kterého se lidově vžil pojem „superúředník“. Šéfem státních úředníků je od února 2015. V roce 1998 nastoupil na Úřad vlády jako poradce vicepremiéra pro hospodářskou politiku. Poté pracoval střídavě na ministerstvu pro místní rozvoj a ministerstvu vnitra.

Průměrný hrubý měsíční plat za rok 2016: 96 550 korun

Výše ročních odměn za rok 2016: 400 000 korun

 

2.    Zemědělství: Jiří Bakalík

Web Rozhlas.cz v srpnu loňského roku uvedl, že Bakalíka vyšetřuje policie. Je podezřelý, že protizákonně jmenoval šéfku Státního pozemkového úřadu Svatavu Maradovou. Údajně ji vybral do funkce i přes to, že nesplňovala zákonem stanovenou délku praxe. Ta má být podle služebního zákona dlouhá alespoň čtyři roky. Pozemkový úřad i MZE se brání, že všechny podmínky Maradová splnila.

Průměrný hrubý měsíční plat od 11. 1. 2017: 114 995 korun – nejvíc ze všech státních tajemníků

Výše ročních odměn za rok 2016 celkem: 383 000 korun
(odměny pracovní: 240 000 korun, odměny cílové: 143 000 korun)

K výši odměn – především cílových – se ministerstvo zemědělství nevyjadřuje a redakci Blesk.cz odkázalo na náměstka pro státní službu Josefa Postráneckého. Josef Postránecký ale výši odměn pouze schvaluje a vyplácí. Jejich výši navrhuje příslušný úřad.

 

3.    Zdravotnictví: Ivo Beneda

Jmenovaný do funkce státního tajemníka byl na konci května 2015. Ještě před tím se soudil s rektorem Univerzity Palackého. Odmítal ho totiž jmenovat děkanem Právnické fakulty. Beneda neuspěl. Na ministerstvu ve funkci státního tajemníka s ním byl dlouhodobě nespokojený dnes už bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Než skončil ve své funkci, napsal Benedovi vytýkací dopis. V něm mu vyčítá nekomunikativnost a především „nečinnost v otázce odměňování zaměstnanců a jejich udržení v práci pro stát“.


Průměrný hrubý měsíční plat od 11. 1. 2017: 103 705 korun

Výše ročních odměn za rok 2016 celkem: 300 000 korun (jen odměny pracovní)

I ministerstvo zdravotnictví odkázalo redakci Blesk.cz s dotazem na výši odměn na náměstka pro státní službu Josefa Postráneckého. V tuto chvíli prý navíc nový ministr Miloslav Ludvík (ČSSD) nevidí důvod pro odvolání Benedy. „Není žádný důvod odvolávat státního tajemníka,“ odpovědělo na náš dotaz tiskové oddělení ministerstva.

Na odměny dalších úředníků se podívejte na Blesk.cz