Miliardový boj s byrokracií selhal, zajímá se o něj policie

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jiří Černohorský

ministerstvo vnitra
Budova ministerstva vnitra
Strakova akademie (ilustrační foto)
Byrokracie
Ilustrační foto
7
Fotogalerie

Sedm let ani miliardy korun nestačily české státní správě, aby zatočila s nadbytečnou byrokracií. Vyplývá to z hodnocení vládní strategie Smart Administration, kterou zveřejnilo ministerstvo vnitra. Před dvěma lety si ho jeho vypracování zadala vláda, podle informací E15 se ale do Strakovy akademie srpnová zpráva nakonec vůbec nedostala.  

Boj s byrokracií už prověřoval Nejvyšší kontrolní úřad, který dokonce loni podal trestní oznámení. „Podle nás ta strategie prostě selhala, měla systémově špatné nastavení,“ řekla E15 Olga Málková, mluvčí Nejvyššího kontrolního úřadu. V některých oblastech úplně chyběly konkrétní cíle, kterých se mělo dosáhnout.

Zjištění kontrolorů měla svědčit o porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti, stejně jako předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a poškození finančních zájmů Evropské unie. Ještě dříve začali strategii podle informací E15 prověřovat i sami policisté. Odmítají ovšem sdělit, jestli se za více než rok v případu někam posunuli.

Z evropských fondů se na strategii vyčlenilo téměř 23 miliard korun. Dalších několik miliard přiteklo ze státního rozpočtu. Ministerstvo vnitra ovšem zatím nemá k dispozici údaje o tom, kolik peněz se reálně vyčerpalo.

Strategie byla každopádně podle hodnocení ministerstva neúspěšná, její hlavní cíl zlepšení kvality života občanů a podpoření českého růstu zefektivněním veřejné správy se splnit nepodařilo.

Nezjednodušily se byrokratické postupy ani se neodstranila nadbytečná regulace. Úředníci navíc nijak zpětně nehodnotí její dopady. Nedošlo ke spuštění plánované aplikace pro podporu legislativního procesu ani veřejné databáze českých zákonů. Úspěch vidí zpráva v zavádění elektronické správy, včetně zřízení datových schránek, kontaktních míst CzechPOINT a základních registrů.

„To byl na dlouhá léta poslední významný projekt v oblasti elektronizace veřejné správy, na kterém veřejné instituce stojí dodnes,“ uvedl pro E15 bývalý ministr vnitra Ivan Langer, který strategii v roce 2007 spouštěl.

„Po odchodu našeho týmu většina následovníků věnovala více energie tomu, jak bořit, než tvořit. Vrcholem nicnedělání se pak staly poslední tři roky, kdy se neudělalo nic,“ poznamenal Langer. Úředníci se s Langerem shodují na tom, že za neúspěchem boje s byrokracií stojí nestálá podpora ze strany politiků i časté střídání úředníků.

„Vlivem přesunů a změn kompetencí mezi Ministerstvem vnitra, Úřadem vlády a Ministerstvem průmyslu a obchodu a dále přístupem některých resortů skutečně docházelo k ochromování strategie,“ řekl mluvčí resortu vnitra Ondřej Krátoška. Snahy o zlepšení české veřejné správy podkopává podle vnitra také nevraživost mezi ministerstvy a jejich nedostatečná koordinace. 

Efektivita české státní správy je podle dat Světového ekonomického fóra nejslabším místem české konkurenceschopnosti. Česko se v tomto žebříčku na 57. místě umístilo za zeměmi jako Kazachstán, Namibie nebo Rwanda.