Pracuji nonstop, prohlašuje Ovčáček. Dostal za to téměř milion korun

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček Zdroj: CTK

Andrej Babiš, Miloš Zeman, Ovčáček,
Prezident Miloš Zeman (uprostřed) navštívil 28. dubna farmu Čapí hnízdo v Olbramovicích na Benešovsku, kvůli níž čelí kritice vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo). Na snímku vpravo je prezidentův tiskový mluvčí Jiří Ovčáček.
Třetí den návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Moravskoslezském kraji, 24. září. Na snímku jsou tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček (vpravo) a kancléř Vratislav Mynář na tiskové konferenci v Kuníně.
4
Fotogalerie

Jiří Ovčáček si vysoké prémie podle svých slov zaslouží, pracuje totiž i během dovolené. Hrad zveřejnil výši platů i odměn svých úředníků.

K výši svého platu a odměny se hradní mluvčí Jiří Ovčáček vyjádřil následovně: „Mohu hovořit pouze za sebe, nikoliv za ostatní zaměstnance Kanceláře prezidenta republiky. Svůj plat jsem vždy na dotaz transparentně zveřejňoval. Pokud jde o výši odměny, podotýkám, že pracuji 7 dni v týdnu, 365 dní v roce. Běžně tedy pracuji během dovolené. Jako třeba nyní, kdy vám odpovídám na otázky.“ Ovčáček za svou aktivitu dostal v miulém roce 980 tisíc korun, tedy o sto tisíc víc než v roce 2014.

Na největší sumu si loni přišel hradní kancléř Vratislav Mynář, který stále nedostal bezpečnostní prověrku. I přesto jeho mzda i s odměnami dělá více než 1 900 tisíc korun. O něco méně si vydělal šéf legislativního odboru Václav Pelikán, který si přišel na 1 150 tisíc. Milionovou hranici překročili ředitel zahraničního odboru Hynek Kmoníček a Jaroslav Hlinovský z hradního sekretariátu. Informoval o tom seznam.cz

Za minulý rok dostal největší prémie opět Vratislav Mynář, a to více než 500 tisíc. Přes 100 tisíc obdržel i Jindřich Forejt, který na funkci protokoláře po aféře s únikem fotografií rezignoval a na Hradě již nepracuje. Mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček dostal více než 200 tisíc korun.

Hrad se rozhodl platy svých zaměstnanců zveřejnit po dlouhém sporu s novinářem, který informace požadoval. Podobnou nechuť ke zveřejnění informací měl i personál Zemanova předchůdce Václava Klause. Také jeho úředníci měli podobně vysoké platy, například Petr Hájek dostával měsíčně průměrně přes 100 tisíc korun.