Státní operou to nekončí. Národní divadlo plánuje investice za téměř dvě miliardy

Nová scéna Národního divadla

Nová scéna Národního divadla Zdroj: ČTK/Panoramic/marc de tienda

Nová scéna Národního divadla
2
Fotogalerie

Národní divadlo má vypracovanou studii proveditelnosti rekonstrukce Nové scény. Ta je v současné době ve velmi špatném stavu a generálku potřebuje i podle ministra kultury v demisi Ilji Šmída. Úpravy Nové scény si v průběhu příštích pěti let podle studie vyžádají náklady 700 milionů korun.

Nová scéna Národního divadla chátrá. To je znát jak na sedadlech v sále, tak na nevyhovujícím zázemí. Scéna totiž za pětatřicet let od svého vzniku neprošla žádnou rekonstrukcí. „Chceme, aby z budovy Nové scény bylo moderní divadlo s variabilní scénou a hledištěm, které by pojalo v různých modifikacích 150 až 541 diváků,“ uvedl ředitel divadla Jan Burian.

Projekt je zatím v první fázi, byla vypracovaná studie proveditelnosti. Letos se má vypsat výběrové řízení na projektovou dokumentaci, která má být hotová v roce 2020. Ten samý rok se má uskutečnit výběrové řízení na generálního dodavatele a hotovo má podle Buriana být o dva roky později.

„Vláda počítá s rekonstrukcí Nové scény a její provozní budovy. Na kulturní projekty chce stát v letech 2019 – 2027 vyčlenit až dvanáct miliard korun,“ uvedl Šmíd. Jen je třeba si přesně určit investiční priority, doplnil jeho slova premiér v demisi Andrej Babiš.

Kromě rekonstrukce Nové scény má Národní divadlo v plánu postavit za miliardu korun na pozemku ve Sluncové ulici v pražském Karlíně nový komplex servisních budov. „Veškeré zázemí, dílny, rekvizity, kostýmy a kulisy by se soustředily na jednom místě, což by výrazně zjednodušilo logistiku Národního divadla,“ doplnil Burian.

V polovině je v současné době rekonstrukce Státní opery v Praze za zhruba 850 milionů korun. Dalších sto až stopadesát milionů na novou otočnou scénu ministr Šmíd v pondělí prakticky přislíbil. „Stará točna sloužila čtyřicet let a když má mít Státní opera nejmodernější parametry, tak si novou otočnou scénu zaslouží. Tomuto řešení jsme nakloněni,“ řekl Šmíd. Ve hře však stále zůstává i možnost repase starého otočného hlediště.