Státní svátek na Hradě bude opět bez části opozice

Miloš Zeman během projevu 28.10.2018

Miloš Zeman během projevu 28.10.2018 Zdroj: ČTK

Premiér Babiš s manželkou Monikou 28.10.2018
Miloš Zeman  na předávání státních vyznamenání (28. 10. 2018)
Ve Vladislavském sále Pražského hradu se 28. října 2018 konal slavnostní ceremoniál udílení státních vyznamenání.
Miloš Zeman během projevu 28.10.2018
Miloš Zeman během projevu 28.10.2018
6
Fotogalerie

Na oslavách Dne české státnosti budou v pondělí stejně jako v minulých letech chybět někteří představitelé opozice. Pražský hrad totiž část poslanců a senátorů na předávání nejvyšších státních vyznamenání ani na následnou recepci konané večer 28. října nepozval.

Týká se to například partajních předsedů Petra Fialy (ODS), Ivana Bartoše (Piráti), Marka Výborného (KDU-ČSL), Jiřího Pospíšila (TOP 09) a Víta Rakušana (STAN). Ti tvrdí, že by pozvání stejně odmítli. 

„Budu v Kolíně a poté jedu na koncert Paměti národa. Nemrzí mě to, stejně bych se omluvil,“ řekl například Rakušan. Bartoš se chystá na stejný koncert, Výborný oslaví svátek v regionu.

Pospíšil položí s ostatními poslanci za TOP 09 květiny u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na pražském Hradčanském náměstí. „Většina z nás pozvánku nedostala a podle toho, jak se prezident chová, tak bychom tam ani nešli,“ řekl Pospíšil.

Na Hrad letos nepůjde ani poslankyně Mirolava Němcová (ODS), která už několikrát veřejně zkritizovala Zemanovu politiku. „Oslav státního svátku na Hradě se ani letos nezúčastním. Způsob, jakým Miloš Zeman vykonává nejvyšší ústavní funkci v naší zemi, mi to neumožňuje,“ řekla.

Pozvánku nedostali ani poslanci Miroslav Kalousek (TOP 09), Jan Farský (STAN), Jakub Michálek (Piráti) nebo třeba Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ze senátorů zase pozvánku neobdrželi Jiří Čunek (KDU-ČSL), Petr Šilar (KDU-ČSL), Jiří Růžička (TOP 09) nebo Tomáš Czernin (TOP 09).

Část těch, kteří pozvánku dostali, však na Hrad rovněž nepůjde. Z početného pirátského klubu se na recepci chystají například pouze dva poslanci. „Nesouhlasím s privatizací státního svátku, kterou pan Zeman předvádí,“ řekla poslankyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která pozvánku chce odmítnout. „Selektivní zvaní jen těch, kteří se mu líbí, opravdu není důstojné oslavy svátku založení Československa,“ dodala.

Pražský hrad se k věci odmítl vyjádřit. „Do 28. října nebudu otázky tohoto typu jakkoliv komentovat,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Premiér Andrej Babiš (ANO), předseda ČSSD Jan Hamáček i šéf komunistů Vojtěch Filip se na ceremonii naopak chystají.