OBRAZEM: Trabanty a wartburgy na Malé Straně připomněly exodus občanů NDR před 30 lety

Německý velvyslanec Christoph Israng pozdravil 28. září 2019 na Malostranském náměstí v Praze řidiče historických východoněmeckých vozidel, kteří se sem sjeli na vzpomínkovou akci k 30. výročí útěku východních Němců do SRN přes západoněmeckou ambasádu v Praze.

Německý velvyslanec Christoph Israng pozdravil 28. září 2019 na Malostranském náměstí v Praze řidiče historických východoněmeckých vozidel, kteří se sem sjeli na vzpomínkovou akci k 30. výročí útěku východních Němců do SRN přes západoněmeckou ambasádu v Praze. Zdroj: ČTK

Malou Stranu opanovaly trabanty
Malou Stranu opanovaly trabanty
Malou Stranu opanovaly trabanty
Malou Stranu opanovaly trabanty
Malou Stranu opanovaly trabanty
23
Fotogalerie

Dvě desítky historických automobilů východoněmecké výroby se sjely na Malostranské náměstí v Praze. Jejich řidiči tak připomněli exodus občanů někdejší Německé demokratické republiky (NDR) před 30 lety, kteří se rozhodli zemi opustit přes západoněmeckou ambasádu v Praze a své vozy zanechali v ulicích Malé Strany. Do listopadového pádu Berlínské zdi emigrovalo přes západoněmeckou ambasádu v Praze na 15 tisíc lidí.

Mezi automobily podle očekávání dominovaly trabanty a wartburgy z automobilky v Eisenachu. K vidění byly ale také sovětské vozy Lada a vůz Škoda 100. Některé z vozů měly za zadními skly i typickou dobovou výbavu, tedy automapu a pletené kloboučky na toaletní papír. Přehlídky se zúčastnily také dvě limuzíny značky Volvo a jedna Tatra 613, kterou využívali představitelé komunistického režimu. Automobily si přišel prohlédnout rovněž německý velvyslanec Christoph Israng.

Podle dobových odhadů na Malé Straně obyvatelé socialistického Německa zanechali na 1600 automobilů. Automobily byly postupně odtahovány na záchytná parkoviště a vraceny na území NDR.

Východoněmečtí uprchlíci se na ambasádě objevovali od jara 1989, v srpnu jich začalo výrazně přibývat. Vycestování první vlny emigrantů umožnila dohoda, kterou v Lobkovickém paláci oznámil tehdejší západoněmecký ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher 30. září.

Krátce poté ale zaplavila ambasádu druhá vlna východních Němců. Do listopadového pádu Berlínské zdi emigrovalo přes západoněmeckou ambasádu v Praze na 15 tisíc lidí.