Státní zaměstnanci dostanou příští rok přidáno 3,5 procenta

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: CTK

Státním zaměstnancům včetně učitelů by měly příští rok stoupnout platy o 3,5 procenta. Vláda o tom rozhodla v rámci výdajových rámců rozpočtu, které rovněž schválila. Ministr vnitra Milan Chovanec prý chce dále jednat o dalším navýšení platů hasičů a policistů.

U platů státních zaměstnanců navrhovalo ministerstvo financí 2,5procentní růst, premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se už dříve vyjádřil, že podporuje výraznější zvýšení. Ministr Chovanec již i v úterý v ČT uvedl, že pro policisty a hasiče by chtěl větší nárůst. „Tři a půl procenta beru jako základ pro přidání policistům a hasičům,“ řekl Chovanec.

Ministr financí Andrej Babiš rovněž počítá s tím, že jednotliví ministři za účelem získání dodatečných prostředků na pokrytí zvýšení platů svých zaměstnanců rozkryjí jednotlivé náklady svých resortů. Ministerstva podle Babiše ve svých rozpočtech určitě mají položky, na nichž budou schopni ušetřit třeba prostřednictvím hromadných nákupů. Podle ministra je asi 20 až 30 produktů, které by se mohly nakupovat centrálně. „Zároveň by ministři měli začít zvažovat prodej majetků, které nevynáší prostředky. Domluvili jsme se, že dojde k jejich transparentním centrálním prodejům,“ dodal Babiš.

"Celkem spokojený" Chovanec

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) médiím řekl, že by chtěl, aby se platy policistů a hasičů navýšily více než o 3,5 procenta. Babiš k tomu dodal, že Chovanec odcházel z jednání vlády „celkem spokojený“. Podle Sobotky je třeba brát v potaz možnosti státního rozpočtu. U platů státních zaměstnanců navrhovalo ministerstvo financí původně 2,5procentní růst.

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) původně pro pracovníky veřejných služeb požadovala růst platů o pět procent. Její předák Josef Sředula dnes ČTK řekl, že s tímto požadavkem sice centrála šla do vyjednávání, počítat ale prý musela i s jinou variantou.

Průměrný hrubý plat ve vybraných profesích v roce 2013 v Kč:
Policista 29 061
Hasič 31 736
Učitel na 1. stupni ZŠ 26 689
Učitel na 2. stupni ZŠ 26 659
Učitel na střední škole 27 801
Knihovník 20 369
Úředník 26 026
Praktický lékař 42 913
Chirurg 73 373
Internista 60 788
Zdravotní sestra se specializací 31 178

Zdroj: Informační systém o průměrném výdělku

„ČMKOS výsledek vítá, pokud tato 3,5 procenta přijdou do jednotlivých platů jednotlivých zaměstnanců. Očekáváme, že vláda upraví své nařízení o platových poměrech, takže se změní tarifní tabulky,“ uvedl Středula. Pokud by se podle něj tarify nezvýšily, hrozí, že „si peníze rozdělí jen někteří“ a přidáno nedostanou všichni pracovníci. To by pro odbory bylo neakceptovatelné, dodal šéf ČMKOS.

Policejní a hasičské odbory: růst je nedostatečný

Podle policejních a hasičských odborů je schválený růst platů nedostatečný. „Příslib ministra vnitra Chovance pro policisty a hasiče byl trochu odlišný od toho, co bude obecně přidáno všem zaměstnancům státu,“ podotkl předseda odborového svazu hasičů Zdeněk Jindřich Oberreiter.

„Domnívám se, že to je nedostatečné,“ uvedl i místopředseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Petr Tomek. Podle něj bylo přislíbeno rychlejší dorovnání reálného výdělku na úroveň z roku 2010, kdy policisté a hasiči kvůli vládním úsporným škrtům přišli o desetinu příjmu. Odboráři proto chtějí podporovat Chovancovy snahy o vyšší přidání policistům a hasičům.

Podle premiéra se vláda navýšením platů snaží alespoň částečně kompenzovat pokles příjmů, který v minulosti prosadila vláda Petra Nečase (ODS). Je třeba ale brát v potaz možnosti státního rozpočtu, uvedl Sobotka.

Vláda dnes po měsíci diskusí také konečně schválila výdajové rámce státního rozpočtu na další roky. Příští rok by měly stoupnout o 16 miliard proti dříve schváleným 1153 miliardám korun. Schodek státního rozpočtu by příští rok měl být 100 miliard korun.