Stavební výroba roste. Meziročně stoupl počet dostavěných bytů o více než polovinu

Rodinné domy, ilustrační snímek

Rodinné domy, ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

Stavba bytů
2
Fotogalerie

Stavební výroba v Česku v květnu zrychlila meziroční růst na 10,1 procenta z dubnového růstu o 7,7 procenta. Produkce v pozemním stavitelství meziročně vzrostla o 12 procent, v inženýrském se zvýšila o pět procent. Dnes o tom informoval Český statistický úřad. Letošní květen měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku stejný počet pracovních dnů. Meziměsíčně byla stavební produkce v květnu po vyloučení sezonních vlivů reálně vyšší o 3,2 procenta.

"Mimořádně se dařilo bytové výstavbě. Počet zahájených bytů byl nejvyšší od září 2009, dokončené byty dohnaly dubnový výpadek a jejich počet byl o více jak polovinu vyšší než loni," uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Počet zahájených bytů v květnu meziročně vzrostl o 17,3 procenta na 3816 bytů. Počet dokončených bytů byl vyšší o 53,3 procenta, dostavělo se jich 3487. "V rodinných domech došlo k růstu o 24,8 procenta, v bytových domech vzrostl počet dokončených bytů více než dvojnásobně," uvedli statistici.

Stavební úřady vydaly v květnu 7565 stavebních povolení, což je meziročně o šest procent méně. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 27,8 miliardy korun a ve srovnání se stejným obdobím loňského roku klesla o zhruba desetinu.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v květnu meziročně snížil o 1,7 procenta, jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda oproti loňskému květnu meziročně vzrostla o 6,7 procenta na 35 983 korun.