Stavebnictví kleslo o 16 procent, podepsal se mráz

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Marek Podhora

Stavební výroba v Česku v únoru zrychlila meziroční pokles na 16 procent, což je největší propad za skoro dva roky. "Propad stavební produkce zčásti ovlivnily extrémně nízké teploty, které dočasně zastavily práce na některých stavbách," uvedli statistici. V pozemním stavitelství stavební výroba v únoru meziročně klesla o 11,3 procenta, produkce inženýrského stavitelství se snížila o 30,2 procenta.

„Stavebnictví nepomohl ani vyšší počet pracovních dnů, a tak jeho výsledek byl tentokrát velmi slabý. Na druhé straně už zmiňované počasí sehrálo zřejmě největší roli, a tak ani dvouciferný propad nepřeceňujeme,“ komentoval čísla analytik ČSOB Petr Dufek.

Počet vydaných stavebních povolení se meziročně snížil o 4,9 procenta. Zahájených staveb bytů v únoru meziročně ubylo o 11,9. Počet dokončených bytů klesl o 2,2 procenta.

„Hlavním důvodem propadu bylo zvýšení nižší sazby DPH. Mnoho prací bylo fakturováno již v prosinci. Tehdy proto stavebnictví falešně rostlo o 14,5 procenta. Práce byla ale v realitě provedena až později,“ uvedl Vladimír Pikora z Next Finance. Podotkl, že proti lednu a únoru 2008, kdy byla ekonomika rychle rozjetá, poklesla letos výroba o 38,4 procenta.

„I když se počasí v dalších měsících zlepší a stavebníci budou dohánět zimní skluz, tak celkové výsledky tohoto odvětví budou letos opět velmi slabé,“ předpokládá analytik ČSOB Petr Dufek. „Půjde už o čtvrtý rok soustavného propadu českého stavebnictví v řadě,“ dodal.