Stavebnictví prohloubilo propad. Kleslo o osm procent

stavebnictví

stavebnictví Zdroj: ctk

České stavebnictví v říjnu meziročně prohloubilo propad na osm procent po zářijovém revidovaném poklesu o 7,1 procenta. Počet zahájených bytů v říjnu vzrostl meziročně o 21,2 procenta. Počet dokončených bytů naopak meziročně poklesl o 16,9 procenta.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka si české stavebnictví stále ještě hledá své dno a nejspíše v tom bude pokračovat i v roce 2012. „Očekávaný útlum ekonomiky ještě ztenčí zakázky z privátní a nakonec i veřejné sféry, která v důsledku úspor bude dále krátit své investice. Nadějí jsou snad jen peníze z Evropské unie, které ovšem ČR neumí příliš dobře čerpat,“ míní Dufek.

Dufek upozornil, že samotné firmy se na další prohlubování krize ve stavebnictví připravují, když výrazně omezují stavy svých zaměstnanců.

Produkce v pozemním stavitelství klesla o 5,9 procenta a produkce inženýrského stavitelství se snížila o 11,8 procenta. Stavební produkce od počátku roku do konce října klesla ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 o 14,4 procenta.

Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance uvedl, že za problémy tuzemského stavebnictví stojí nedostatečná poptávka domácností i státu; na stavění nejsou peníze. Upozornil, že počet vydaných stavebních povolení ale meziročně roste. „Bohužel nemůže za to optimismus, ale strach mnoha lidí z vyšší sazby daně z přidané hodnoty na stavební práce,“ dodal.

Pikora se domnívá, že rok 2012 bude pro české stavebnictví podstatně slabší než rok 2011. Navíc je velmi pravděpodobné, že DPH na stavební práce nevzroste jednou, ale hned dvakrát. „Na druhé zvýšení DPH nestačí investoři a spekulanti včas zareagovat. Přítomná poptávka proto nebude dostatečně posílena, ale bude trvale oslabena poptávka pro příští roky. Stavebnictví se proto vrátí na své předkrizové hodnoty až po mnoha letech,“ uvedl Pikora.