Stavebnictví se dál propadá, podle analytiků za to může špatná legislativa

development, stavebnictví

development, stavebnictví

stavebnictví
Nejsilnější hráč. Navzdory turbulencím ve stavebnictví je Best stále největším českým výrobcembetonové dlažby. Kdysi mu patřila dokonce polovinatrhu, nyní svůj podíl odhaduje na dvacet až třicet procent
stavebnictví
Stavebnictví
Ilustrační foto stavebnictví
6
Fotogalerie

Špatná legislativa, kvůli které se protahují schvalovací procesy, nedostatek veřejných zakázek a vysoká srovnávací základna z loňského roku, kdy Česko dočerpávalo evropské peníze z období 2007 - 2013. To jsou podle odborníků, které dnes ČTK oslovila, hlavní důvody propadu českého stavebnictví. V září meziročně kleslo o 7,4 procenta, inženýrské stavitelství dokonce o 17,8 procenta. Od začátku roku do konce září stavebnictví propadlo téměř o desetinu.

"Tuzemské stavebnictví stále nedokáže využít jinak obecně příznivého makroekonomického klimatu a potácí se citelně pod předkrizovou úrovní. Loňské vzepětí inženýrského stavitelství, dané dočerpáváním prostředků z rozpočtu EU, nedokázalo zažehnout trvalejší trend ozdravného růstu české stavební výroby," uvedl hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Naopak loňská přechodně zvýšená základna podle něj dnes sráží stavebnictví v meziročním srovnání opticky níže. Za další důvod poklesu považuje nutnost nových posudků vlivu staveb na životní prostředí (EIA), které si u starších projektů vyžádala Evropská unie.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka stavebnictví klesá hlavně kvůli nedostatku veřejných zakázek. "Není proto až takovým překvapením, že se stále nedaří především inženýrské výstavbě. Zdá se, že se zaměřuje spíš na rekonstrukce než na rozjezdy nových velkých infrastrukturních projektů," doplnil Dufek. Pozitivní vliv ekonomiky je podle něj vidět na vyšším zájmu o stavby prodejních, skladovacích a výrobních hal. Na druhé straně upozornil na nepřipravenost veřejného sektoru rozvíjet dlouhodobě zanedbanou infrastrukturu. Stavebnictví podle něj letos zůstane hluboko v záporu, výsledek za celý rok nebude lepší než minus sedm procent.

"Blížící se zimní měsíce už nedávají mnoho šancí k obratu. Krátkodobě se negativně projeví na počtu vypisovaných veřejných zakázek též nová legislativa upravující jejich zadávání," dodal analytik auditorské a poradenské sítě BDO Petr Kymlička. Nový zákon platí od začátku října a podle Kymličky bude trvat určitě několik měsíců, než se úředníci se změnami seznámí.

"Na letošní trend jsme si už, bohužel, museli zvyknout. Museli proto, že zřejmě nikoho z těch, kdo by mohli a měli tento stav obrátit nebo alespoň zastavit, o to zájem příliš nejeví. Zejména jsou liknaví k tomu, že hlavním důvodem, proč se nezačíná stavět, je špatná legislativa. A ta není v žádných jiných rukou než v těch, kdo tuto zemi řídí," sdělil prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš.

Zatímco inženýrské stavitelství do konce září propadlo o 15,9 procenta, pozemní kleslo o 6,8 procenta. V samotném září dokonce jen o 1,2 procenta. Podle majitele pražské developerské společnosti Central Group Dušana Kunovského však už pro příští rok nelze se zakázkami od developerů příliš počítat. "Z velké části se vyčerpají a naplno se projeví dopady paralýzy rozvoje, o kterou se již dva roky zasazuje část současné politické garnitury. Stavební firmy tak čeká ještě těžší rok než ten letošní. Kdo si nezajistil zakázky ve fungujícím zahraničí, bude možná muset přistoupit i k propouštění," dodal Kunovský.