Stavebnictví v červnu zpomalilo tempo růstu na 7,8 procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert

Stavebnictví v České republice dál roste, i když tempo mírně zpomalilo. V červnu stavební produkce meziročně stoupla o 7,8 procenta po květnovém růstu o 11,9 procenta. Táhly ji zejména inženýrské stavby, přibylo ale i zahájených a dokončených bytů. Úřady rovněž vydaly více stavebních povolení než před rokem. Informoval o tom Český statistický úřad.

„Růst výroby prozatím svědčí o vysoké poptávce po výkonech stavebních firem. Je však zřetelně vidět, že se tato poptávka odvíjí od infrastrukturních projektů s vysokým podílem rekonstrukcí, zatímco produkce pozemního stavitelství aktuálně míří dolů,“ vysvětlil analytik ČSOB Petr Dufek.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se stavebnictví meziročně zvýšilo o 6,4 procenta, přičemž letošní červen měl v porovnání s tím loňským o jeden pracovní den navíc. Meziměsíčně stavební produkce očištěná od sezonních vlivů klesla o 1,4 procenta. Produkce v pozemním stavitelství se v červnu meziročně snížila o 2,4 procenta, naproti tomu u inženýrských staveb vzrostla o 31,2 procenta.

Graphical visualization of Cz Construction Output

Stavebníci v šestém měsíci zahájili stavbu 3350 bytů, což bylo meziročně o 37,6 procenta více. Počet dokončených bytů se proti loňskému červnu zvýšil o 15,9 procenta na 2031. Současně přibylo o 3,4 procenta vydaných stavebních povolení, úřady jich vystavily 7418. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 24 miliardy korun a ve srovnání s červnem 2014 tak byla vyšší o pět procent.

„Pro udržení tempa stavebnictví v horizontu roku až dvou bude proto třeba, aby se opět začala zvyšovat poptávka veřejného i soukromého sektoru,“ uzavřel Dufek.