Stavebnictví zbrzdilo pokles na 2,7 procenta

stavebnictví

stavebnictví Zdroj: profimedia.cz

Stavební výroba v Česku v dubnu výrazně zpomalila meziroční pokles na 2,7 procenta z 6,1 procenta v březnu. Tempo poklesu výstavby bytů je ale dvojciferné. Zahájených bytů bylo v dubnu meziročně méně o 17,8 procenta, dokončených o 28,3 procenta. „Stavebnictví strádá nedostatkem zakázek, a to jak ze soukromé sféry, tak z veřejného sektoru. Jde přitom o dlouhodobý trend, jehož změny se už v letošním roce nedočkáme,“ míní analytik Petr Dufek.

Pozemní stavitelství meziročně kleslo o 0,6 procenta, inženýrské se snížilo o 7,8 procenta. Proti předkrizovému roku 2008 stavební produkce od počátku roku do konce dubna klesla o 30,4 procenta.

Stavebníci zahájili v dubnu 1863 bytů, dokončili jich 1500. Zahájených bytů v bytových domech ubylo o 38,2 procenta, v rodinných domech o 15,7 procenta. Počet dokončených bytů v bytových domech klesl o 64,8 procenta, v domech rodinných se snížil o 13,6 procenta.

„Úspory veřejného sektoru na jedné straně, opatrnost firem investovat na straně druhé jsou brzdami stavebnictví, které může odblokovat teprve až příznivější výhled ekonomiky. Stejně tak zájem domácností o nové byty, který je utlumený rovněž nejistotou z dalšího vývoje,“ podotkl Dufek.

Stavebnictví se nedaří v celé Evropě. V sedmadvaceti státech EU stavební produkce podle údajů Eurostatu v letošním březnu meziročně klesla o 3,9 procenta. Pozemní stavitelství se snížilo o 3,1 procenta a inženýrské o osm procent.