Štěch: ČSSD už by neměla dál ustupovat, došla za hranu svých možností

Milan Štěch

Milan Štěch Zdroj: profimedia.cz

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) se staví kriticky k možnosti, že by ministerstvo zahraničí mohl místo Miroslava Pocheho vést dočasně předseda sociální demokracie Jan Hamáček. Štěch soudí, že veřejnost by to vnímala jako výrazný ústupek, což by sociální demokracii podle něho velmi vážně poškodilo.

"Osobně se domnívám, že sociální demokracie by neměla dál ustupovat. Myslím, že došla už za hranu svých možnosti," řekl Štěch, který je členem užšího vedení ČSSD a patří od počátku stejně jako senátorský klub sociální demokracie ke kritikům možné vládní spolupráce ČSSD s ANO. O vstupu sociální demokracie do menšinového kabinetu rozhodli straníci v referendu.

Hamáček po pátečním jednání s prezidentem Milošem Zemanem připustil, že by mohl zahraničí nějaký čas řídit, pokud Zeman odmítne Pocheho. S variantou, že by úřad dočasně vedl předseda ČSSD, souhlasí i Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO).

"Celá ta situace je již komická. Kdyby nešlo o tak vážnou věc," komentoval záležitost předseda senátorů ČSSD Petr Vícha. V úterý by se mohla probírat na jednání grémia sociální demokracie. Podle člena předsednictva ČSSD Václava Votavy by strana měla trvat na tom, aby byl Poche jmenován. Poukazuje na to, že ANO a ČSSD by si neměly navzájem "kádrovat" nominanty. "Pan premiér Babiš by to také měl ctít a měl by ho (Pocheho) navrhovat panu prezidentovi. A pan prezident by se měl zachovat podle ústavy, to znamená, že by ho měl jmenovat," řekl Votava. Soudí, že k věci by se mělo sejít předsednictvo, tedy širší stranické vedení.

Zatímco kandidáti ČSSD do případné vlády jsou známi již delší dobu, Babiš zveřejnil nominanty ANO v pátek. Štěch uvedl, že jsou mezi nimi "velmi problematické osoby" ve vztahu k programu ČSSD. Jmenoval kandidátku na ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou. "Paní Nováková vždy odmítala zákon o významné tržní síle, který má pomáhat jak zemědělcům, tak potravinářům, odmítá sektorovou daň," vyjmenoval Štěch.

O nominantce na ministryni spravedlnosti, poslankyni ANO Taťáně Malé se podle předsedy Senátu není potřeba ani zmiňovat. "Dnes máme další pádné důvody, proč do té vlády nejít. V opozici bychom se mohli rizikových věcí vyvarovat," dodal Štěch.

Zeman podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka doporučil na páteční schůzce europoslanci Pochemu, aby o funkci ministra zahraničí neusiloval. "Prezident republiky zastává názor, že členem protimigrační vlády nemůže být podporovatel migrace a že členem protikorupční vlády nemůže být ten, kdo je obviňován z korupce," sdělil Ovčáček. Pocheho ostrá vyjádření o korupci překvapila, na schůzce na toto téma podle něho nepadlo ani slovo.