Malá chce jako ministryně pomoci zrychlit soudní řízení

Taťána Malá

Taťána Malá Zdroj: profimedia.cz

Zrychlit soudní řízení a vymahatelnost práva chce poslankyně Taťána Malá (ANO), která má být ministryní spravedlnosti v menšinové vládě ANO a ČSSD. Hodlá také vést dialog se všemi dotčenými skupinami, například se soudci. Ve funkci by měla vystřídat Roberta Pelikána, který už v příštím kabinetu nebude.

Malá má několik priorit. "Kromě zrychlení soudního řízení a vymahatelnosti práva je to otevření dialogu a konstruktivní spolupráce se všemi dotčenými profesními skupinami, a to se soudci, státními zástupci, advokáty, exekutory, insolvenčními správci, znalci, mediátory, notáři, vězeňskou službou a dalšími," vyjmenovala.

Podle ní je také nutné dokončit práci na všech předpisech, které byly rozpracované, a začít pracovat na nových normách. "Je to nový trestní řád, nový civilní řád soudní, zákon o soudech a soudcích a zákon o znalcích," uvedla kandidátka na ministryni spravedlnosti. Dodala, že je rovněž nezbytné pokračovat v práci na digitalizace justice.

Nominaci Malé dnes oznámil spolu se jmény dalších ministrů premiér a předseda ANO Andrej Babiš. Výběr kritizují Piráti, ODS a TOP 09, připomínají zejména Malé výrok o možném odkladu Babišova trestního stíhání do doby, než skončí volební období. Předseda ČSSD Jan Hamáček uvedl, že se chce Babiše zeptat, proč je tou nejkvalitnější kandidátkou "zejména vzhledem k jejím minulým výrokům".

Babiš o Malé řekl, že ji zná hlavně z volebních kampaní. "Vím, že je velice pracovitá, že se chce učit. Určitě nebude vystupovat způsobem, že všechno umí, všechno zná. Určitě bych jí doporučil, aby naslouchala spíš a moc to nekomentovala," řekl premiér v ČT.

Druhá vládní sestava Andreje Babiše by měla doznat osm změn ve srovnání s aktuálním kabinetem v demisi. Babiš dnes oznámil, že vedle pěti pozic uvolněných pro sociální demokraty obmění další tři místa ve vládě z devíti, která ANO zůstanou. Vznik vlády by měli ve Sněmovně umožnit komunisté.