Hamáček ustoupil Zemanovi, diplomacii by mohl dočasně řídit sám

Miroslav Poche a Jan Hamáček (oba ČSSD) jednali v Lánech s prezidentem Zemanem. (22.6.2018)

Miroslav Poche a Jan Hamáček (oba ČSSD) jednali v Lánech s prezidentem Zemanem. (22.6.2018) Zdroj: ČTK

Miroslav Poche a Jan Hamáček (oba ČSSD) jednali v Lánech s prezidentem Zemanem. (22.6.2018)
Miroslav Poche a Jan Hamáček (oba ČSSD) jednali v Lánech s prezidentem Zemanem. (22.6.2018)
Jan Hamáček
4
Fotogalerie

Šéf sociální demokracie Jan Hamáček připustil možnost, že by ministerstvo zahraničí mohl dočasně řídit on. A to v případě, že by prezident Miloš Zeman nejmenoval do čela úřadu europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD), vůči kterému má hlava státu výhrady. Hamáček je současně kandidátem na ministra vnitra. Premiér Andrej Babiš (ANO) by s takovým řešením podle svých slov souhlasil.

"Je akceptovatelné, že kdyby pan prezident odmítl jmenovat ministra zahraničí, tak by řízením rezortu byl pověřen předseda koaliční strany, pod kterou ministerstvo patří, což jsem já," řekl Hamáček po jednání s prezidentem v Lánech. Ten mu prý zopakoval výhrady, které vůči Pochemu má. 

Ještě před Hamáčkem jednal se Zemanem i sám Poche, který označil hodinu a půl trvající schůzku za otevřenou a sympatickou. Probírali především agendu ministerstva zahraničí. "Shodli jsme se na bilaterálních vztazích naší země a prezident zopakoval své výhrady," řekl Poche, který na schůzce měl vztahy s prezidentem vyřešit.

Zeman nicméně Pochemu doporučil, aby o post ministra neusiloval. Vadí mu především Pocheho postoj k migraci. Europoslance na rezort diplomacie schválilo předsednictvo ČSSD ještě před vnitrostranickým referendem o vstupu do vlády.

Hamáček odmítl, že by se jednalo o další ústupek ze strany ČSSD. "Pokud chceme zajistit stabilní vládu, plnit program, tak je vhodné najít aspoň dočasné řešení, abychom dále neblokovali sestavení vlády," řekl Hamáček. Umožnilo by to podle něho postoupit ke jmenování vlády a k hlasování o důvěře kabinetu ve sněmovně, které se předpokládá ve středu 11. července.

Hamáček neupřesnil, co znamená dočasné vedení ministerstva zahraničí, ke kterému by musel navíc řídit i své ministerstvo vnitra. Uvedl, že to rozhodně není na tři a půl roku. "Cílem všech bude najít řešení, které nebude destabilizovat oba ty rezorty," dodal šéf sociálních demokratů.

Těsně po referendu již premiér Andrej Babiš uvedl, že Pocheho prezidentovi nenavrhne a s výhradami se ozvali i komunisté. Sociální demokraté však za Pochem stáli a odmítali navržení jiného kandidáta.

Schůzka Pocheho s prezidentem je první v řadě setkání, které čekají Zemana s kandidáty na ministry. Zatímco pět nominantů ČSSD do vlády je známo už delší dobu, Babiš zveřejnil kandidáty ANO až dnes. "Některá ta jména, které tam zazněla, jsou překvapením," řekl Hamáček.

Babiše se chce ptát na nominantku na ministryni spravedlnosti Taťánu Malou, proč prý ona je tou nejkvalitnější kandidátkou "zejména vzhledem k jejím minulý výrokům". I jiní politici připomínají její slova o možném odkladu Babišova trestního stíhání v případu Čapí hnízdo do doby, až skončí volební období.

Navržení ministři do druhé vlády Andreje Babiše

Předseda vlády: Andrej Babiš (ANO)

Ministr dopravy: Dan Ťok (za ANO)

Ministryně financí: Alena Schillerová (za ANO)

Ministr kultury: Antonín Staněk (ČSSD)

Ministr obrany: Lubomír Metnar (za ANO)

Ministr práce a sociálních věcí: Petr Krčál (ČSSD)

Ministryně pro místní rozvoj: Klára Dostálová (za ANO)

Ministryně průmyslu a obchodu: Marta Nováková (za ANO)

Ministryně spravedlnosti: Taťána Malá (ANO)

Ministr školství: Robert Plaga (ANO)

Ministr vnitra: Jan Hamáček (ČSSD)

Ministr zdravotnictví: Adam Vojtěch (za ANO)

Ministr zahraničí: Miroslav Poche (ČSSD; s jeho jmenováním nesouhlasí prezident Miloš Zeman)

Ministr zemědělství: Miroslav Toman (za ČSSD)

Ministr životního prostředí: Richard Brabec (ANO)