Štěchův projev pobouřil živnostníky, žádají jeho odvolání

Milan Štěch

Milan Štěch Zdroj: M. Rušinová a archiv Blesku

Milan Štěch
2
Fotogalerie

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) požaduje odvolání předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD), který mluvil o zvýšení odvodů pro živnostníky jako způsobu, jak získat zaměstnance pro tuzemské firmy. Asociace to uvedla na svém webu. Štěchova čtvrteční slova na sjezdu odborového svazu Kovo v Olomouci asociace považuje za skandální a za zatím nejbrutálnější útok na živnostníky posledních let.

Zvýšení odvodových podmínek pro osoby samostatně výdělečně činné na úroveň nyní platnou pro zaměstnance by podle Štěcha firmám v ČR mohlo zajistit příliv až několika desítek tisíc pracovníků. Uvedl, že si živnostníků váží, protože jsou to lidé, co se o sebe umějí postarat.

"Mezi skutečnými živnostníky a skutečnými podnikateli je mnoho pseudo, kteří tam jsou jenom proto, že mají trvale lepší odvodové podmínky. Platí pouze jednu třetinu pojištění zdravotního a sociálního a to je enormně velká výhoda oproti zaměstnancům," dodal ale.

Řešení, o kterém mluvil Štěch, je podle asociace populistický předvolební výkřik, který nemá žádný racionální základ a jeho zavedení by ohrozilo infrastrukturu venkova a regionů, kde drobní živnostníci vytvářejí základní obslužnost. "Způsob, jakým se rozhodl druhý nejvyšší ústavní činitel v zemi řešit pracovní trh, považuje Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR jak z pohledu ekonomického, tak sociálního za naprosto diletantský," píše asociace na webu.

Předseda asociace Karel Havlíček se v nejbližších dnech sejde s předsedy politických stran zastoupených v Senátu a navrhne, aby se zvážilo jednání o odvolání Štěcha z funkce. "Zdvojnásobit desetině populace České republiky odvody jenom proto, že se někdo domnívá, že mezi nimi jsou i tací, kteří podnikáním skrývají běžný pracovní poměr, je neuvěřitelný návrh," uvedl Havlíček. Štěchův návrh je podle něj přímým útokem proti většině poctivých živnostníků.

Štěch už ve čtvrtek připustil, že úvaha o srovnání odvodů nebude před podzimními parlamentními volbami populární. Nad lepším využitím tuzemské pracovní síly by se podle něj přesto měla společně zamyslet vláda, Parlament i zaměstnavatelé. AMSP k tomu dnes uvedla, že respektuje diskusi ohledně ceny práce a odvodů, ale musí být podložena fakty a analýzou dopadů.

Pro zvyšování odvodů živnostníků, aby byli motivováni přejít do zaměstnaneckého poměru, není důvod, reagoval dnes prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Česká republika má podle něj jedno z nejvyšších zatížení práce na světě kvůli enormním odvodovým nákladům hrazeným zaměstnavateli. "Právě tento problém by politici měli řešit, sebrat odvahu a konečně tak vysoké zatížení práce snížit," vyzval Dlouhý.

Počet podnikatelů v Česku, kteří si samostatnou výdělečnou činností skutečně vydělávají, klesl v letošním prvním čtvrtletí o 10 000 na 971 000. Ze všech OSVČ klesl o 8000 na 570 000 počet těch, kteří mají samostatnou výdělečnou činnost jako hlavní. Počet těch, kteří ji mají jako vedlejší, tedy pro ně podnikání není hlavním zdrojem příjmů, činí 401 000.