Štern: Válková „rozleptávala“ pravidla

Ministryně spravedlnosti Helena Válková a její náměstek pro vězeňství Pavel Štern

Ministryně spravedlnosti Helena Válková a její náměstek pro vězeňství Pavel Štern Zdroj: ctk

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) "rozleptávala" schválená pravidla pro výběr elektronických náramků pro domácí vězně a činila nátlak kvůli získání údajů o cenách z průzkumu trhu, řekl poslancům její bývalý náměstek Pavel Štern. Válková uvedla, že na utajení informací není žádná smlouva ani dohoda, jde jen o jedno ustanovení v preambuli. Podivila se nad Šternovou sdělením, že zpracování údajů z průzkumu trhu měl na starosti jen jeden člověk z Probační a mediační služby.

„Jsem šokována, že se tady dozvídám, že to byl jeden pracovník, který se seznámil s konkrétními nabídkami. Jeden jediný člověk rozhodoval o předpokládané ceně zakázky,“ uvedla Válková, která případ, v němž bývalý náměstek šel i na policii, poslancům vysvětlovala ze svého pohledu. „Svoje kroky bych dělala stejně. Náměstci, kteří se neosvědčí, musí být vyměněni,“ zdůraznila Válková.

Podle Šterna byl postup Válkové, která se kvůli dokumentům z průzkumu trhu obrátila na ředitelku Probační a mediační služby Jitku Čádovou, poslední kapkou. „Pokud na mě někdo opakovaně tlačí, zdá se mi to podezřelé,“ uvedl. Řekl taky, že ministryně ho obešla při odvolání ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala i v dalších záležitostech. Stejně byla podle Šterna obcházena i další bývalá náměstkyně Hana Marvanová.

Zeman: Zbavit se Šterna byla skoro povinnost

„Paní ministryně by teď měla napnout všechny síly na to, aby se vnímání resortu spravedlnosti výrazným způsobem pozitivně změnilo,“ řekl v debatě premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Štern byl podle něho doporučen na ministerstvo sociální demokracií jako odborník, nominovala ho ale Válková. „Čili nedá se hovořit o nějakém vyslání náměstka Šterna na ministerstvo,“ poznamenal. Spor mezi ministryní a exnáměstkem je podle Sobotky „zásadním komunikačním konfliktem“.

Válkové se zastal prezident Miloš Zeman, který vyjádřil pochopení pro to, že Šterna odvolala. „Nevidím důvod, proč by jakýkoliv ministr nemohl odvolat jakéhokoliv náměstka. No a pokud tento náměstek na něj dokonce podá trestní oznámení, tak je téměř povinnost ministra ho odvolat,“ řekl České televizi.

ANO za Válkovovu stojí

Mezi poslanci se kvůli ministerstvu strhla bouřlivá debata, která nakonec neskončila žádným usnesením. Sněmovna neschválila návrh šéfa poslanců TOP 09 a Starostů Miroslava Kalouska, kterým měla vzít informaci premiéra o situaci na ministerstvu na vědomí a požádat ho, aby způsobu řízení úřadu Válkové věnoval zvýšenou pozornost.

Opozice v diskusi poukazovala na to, že se mělo mluvit právě o situaci na ministerstvu, a Válková přitom popisovala například podrobnosti z interních porad. „Co nás znepokojuje, je otázka, jak odborně a s jakou personální kompetencí je ministerstvo řízeno, pokud tam následuje skandál za skandálem,“ řekl Kalousek. Podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury chtěla Válková svým vystoupením odvést pozornost.

Válkovou v debatě podpořili poslanci ANO. Šéf klubu Jaroslav Faltýnek uvedl, že by náměstka, jako byl Štern, kvůli jeho postupu „vyrazil v první minutě“. Jeho stranický kolega Josef Hájek uvedl, že Válková má jeho podporu, protože „jde proti všem“ a „bojuje za správnou věc“. Martin Komárek (ANO) řekl na Šternovu adresu, že když jde někdo udat svého nadřízeného, aniž by předtím rezignoval, chová se nemravně a „prasácky“.

Válková odvolala Šterna v úterý. Nyní chystaný výběr elektronických náramků pro domácí vězně pro pochyby zastavila.

Glosa: Tak vypadá spravedlnost