Stoupá počet cizinců pracujících v Česku. Většina pochází z EU

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Ministerstvo práce evidovalo v červnu téměř 300 tisíc zahraničních pracovníků. Více než 220 tisíc jich pocházelo z EU, dalších padesát tisíc byli migranti ze třetích zemí, kteří mají otevřený přístup k zaměstnání na základě trvalého pobytu. Jen zhruba dvacet tisíc jsou cizinci ze třetích zemí, u nichž stát rozhodl, že je pustí na trh práce.

Počet cizinců pracujících v Česku se vrací na předkrizovou úroveň. Liší se ale poměr pracovníků z Evropské unie a třetích zemí. Těm byl kvůli ekonomické krizi přístup na trh práce znesnadněn.

„Narůstá proto počet lidí z EU, kteří často pracují také za velmi problematických podmínek. Pocházejí hlavně z Bulharska a Rumunska,“ uvedla šéfka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová.

Počet nízce kvalifikovaných migrantů ze třetích zemí klesl ze sedmdesáti tisíc v roce 2008 na loňských 24 tisíc. Občanů EU naopak přibylo z 24 na padesát tisíc. Kvůli ekonomickému růstu se firmy obracejí i do zahraničí. Vláda právě nabízí jednodušší proces získání víz odborníkům z Ukrajiny.