Šťovíčkovi hrozí odchod z VV, když podpoří restituce a vyšší DPH

Milan Šťovíček

Milan Šťovíček Zdroj: wikimedia.org

Poslanec Milan Šťovíček může být vyloučen z Věcí veřejných (VV), když znovu podpoří církevní restituce a zvýšení DPH. Grémium strany poslaneckému klubu doporučilo jednotné odmítnutí obou návrhů. Šťovíček pro zákony již jednou ruku zvedl a dnes sdělil, že své postoje nemění. Klub o případném jednotném hlasování rozhodne v úterý. Pokud se poslanec rozhodnutí klubu vzepře, jediná možnost podle stanov je jeho vyloučení ze strany, řekl místopředseda VV Jiří Kohout.

„Existuje rozhodnutí grémia, které vyzývá poslanecký klub k jednotnému hlasování,“ uvedl Kohout. O výzvě užšího vedení strany bude klub hlasovat na pravidelném úterním zasedání. Pokud se poslanci dohodnou na společném hlasování a někdo z nich se rozhodnutí vzepře, grémium může rozhodnout o jeho vyloučení. „Jediná možnost podle stanov je vyloučit toho člověka ze strany,“ vysvětlil Kohout.

Štovíček je na dovolené, písemně se dnes ale vyjádřil k otázce majetkového vyrovnání s církvemi. „Mí kolegové velmi dobře vědí, že své postoje jen tak neměním a že nemám ve zvyku odcházet od rozdělané práce,“ uvedl. Zákon o církevních restitucích je podle něj výsledkem komplikovaného a složitého kompromisu. Vláda podle něj má napravit některé křivdy z minulosti.

O Šťovíčkovi se v médiích hovořilo jako o možném kandidátovi na „přestup“ z VV do strany vicepremiérky Karolíny Peake LIDEM. Strana vznikla odštěpením části členů VV a stala se součástí vládní koalice. Ač je členem klubu nyní opozičních VV, Šťovíček s koalicí v některých důležitých otázkách hlasoval. Na dotaz ČTK dnes ale svůj možný odchod do LIDEM vyloučil. „V současné době neplánuji vstup do LIDEM,“ uvedl.

Podle místopředsedkyně VV Kateřiny Klasnové je odmítnutí vyšší DPH i církevních restitucí pro stranu „zcela klíčové“. „O výzvě grémia budeme jednat na poslaneckém klubu a do té doby nechci spekulovat či předjímat jakákoli rozhodnutí,“ uvedla Klasnová.

Pokud Šťovíček zachová svou dosavadní názorovou linii a znovu zvedne ruku pro zvýšení sazby DPH i navrhovanou podobu majetkového vyrovnání s církvemi, navrhne místopředseda VV Tomáš Jarolím grémiu, aby přijalo usnesení o jeho vyloučení. Podobně se zachoval v případě ministra dopravy Pavla Dobeše, který před několika měsíci neuposlechl rozhodnutí grémia a nepodal demisi na svůj vládní post. Dobeš následně VV opustil společně s některými dalšími členy VV. „Precedens pro Šťovíčka tu je,“ řekl Jarolím.

Podle Kohouta může členství ve straně odebrat grémium. Nepotřebuje k tomu přitom souhlas poslaneckého klubu. „Každý může být grémiem vyloučen ze strany, tedy i pan Šťovíček,“ upřesnil Kohout. Zbavení stranictví podle něj nemá vliv na mandát poslance ani na členství v klubu.