Stovky českých vojáků budou cvičit v Německu

Slavnostní vojenská přísaha

Slavnostní vojenská přísaha Zdroj: Euro Martin Siebert

Na 700 českých vojáků se od neděle zúčastní v Německu mezinárodního cvičení Saber Junction 2014. Konat se bude ve vojenském výcvikovém prostoru americké armády v německém Hohenfelsu. Potrvá až do 10. září, sdělila mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Nasazené jednotky budou cvičit plnění úkolů „v plném spektru činností“, uvedla Růžičková. Reálné prostředí bojové operace jim bude pomáhat navodit simulační systém Miles, kterým budou vybavena vozidla i jednotliví vojáci. Systém vysíláním a přijímáním infračervených paprsků simuluje skutečnou střelbu.

„Jedná se o jedno z největších cvičení našich vojáků v zahraničí v tomto roce,“ poznamenala Růžičková. Čeští vojáci budou mít k dispozici 170 kusů techniky, včetně Pandurů. Cvičení se zúčastní zejména vojáci ze žateckého 41. mechanizovaného praporu, které doplní další jednotky z Tábora a Jindřichova Hradce, dělostřelci z Jinců, 14. pluk logistické podpory z Pardubic nebo 15. ženijní pluk z Bechyně.

Čeští vojáci míří na manévry do Pobaltí
Na sedmdesát českých vojáků z útvaru protivzdušné obrany ve Strakonicích by mělo brzy zamířit do Pobaltí. Podle deníku Dnes akce souvisí s ukrajinskou krizí. Severoatlantická aliance chce uklidnit své východoevropské členy.

Čeští vojáci budou součástí litevské mechanizovaně-pěší brigády Iron Wolf. Cvičení se dále účastní jednotky americké armády, ozbrojených sil Bulharska, Chorvatska, Estonska, Itálie, Lotyška, Polska, Rumunska, Srbska, Slovinska a Švédska.

„Od tohoto cvičení očekáváme, že si v mezinárodním prostředí ověříme dosažené schopnosti, které nám potvrdila obdržená certifikace dle standardů NATO v loňském roce,“ dodal Zdeněk Mikula, velitel českých jednotek na cvičení.