Strach ze ztráty práce je nejvyšší v historii Česka

lidé, ilustrační foto

lidé, ilustrační foto Zdroj: dumfinanci.cz

Míra obav ze ztráty zaměstnání mezi lidmi stoupla na nejvyšší úroveň v historii České republiky. O práci se v současnosti strachuje 67 procent dotázaných, ještě v květnovém průzkumu to bylo 64 procent. Podle společnosti STEM mohou mít na současnou vysokou míru obav vliv kromě vysoké nezaměstnanosti také negativní zprávy o vývoji české a evropské ekonomiky. Lidé se kvůli práci přesto stále nejsou příliš ochotní stěhovat.

Nezaměstnanost v Česku byla v říjnu na 8,5 procentech. Na přelomu let 2009 a 2010 se dotýkala deseti procent. Přes sestupný trend počtu nezaměstnaných obavy o práci stále rostou.

„Počátek růstu obav o práci se datuje od roku 2008, kdy se začala ohlašovat ekonomická krize ve Spojených státech a následně se přesunula do Evropy, a navzdory tomu, že její bezprostřední důsledky na podíl nezaměstnaných nejsou u nás nijak výrazné, strach z nezaměstnanosti stále mírně roste,“ uvedla STEM.

STEMSTEM | STEM

Kvůli nejistotě roste ochota lidí nechat se zaměstnat mimo svůj obor. Nyní by takovou práci vzalo téměř 90 procent dotázaných. Ještě výrazněji vzrostla ochota pracovat za nižší mzdu, její míra se mezi respondenty zvýšila od května o čtyři procentní body na 83 procent.

Stěhování za prací brání rodinné vazby i neflexibilní trh s byty

Lidí ochotných v případě hrozby ztráty zaměstnání se přestěhovat do jiného kraje je ale stabilně drží kolem 40 procent. „Jednou z nejsilnějších příčin je patrně vázanost k rodinnému nemovitému vlastnictví. Vedle toho tu je malá flexibilita trhu s byty a domy a fakt, že levné byty jsou zpravidla tam, kde není práce. Svou roli hraje asi i širší zázemí, posilující se zejména po založení rodiny,“ dodala STEM.

STEMSTEM | STEM

Přestěhovat se za prací do jiného města či obce v jiném kraji je mnohem únosnější pro muže než pro ženy, a to pro 49 procent ekonomicky aktivních mužů a 32 procent žen. Odhodlanější se stěhovat za prací jsou mladí lidé pod 30 let, s přibývajícím věkem ochota přestěhovat se za odpovídajícím zaměstnáním klesá, ukázal průzkum.