Strážníci mohou přijít o právo měřit rychlost jízdy, změnu prosazuje Kubera

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, Mlada fronta

Obecní policie by podle senátorů z ústavně-právního výboru měla ztratit právo měřit rychlost jízdy automobilů. Toto oprávnění by mělo zůstat pouze republikové policii. Výbor tuto změnu doporučil vložit do novely o silničním provozu, která má mimo jiné stanovit pravidla o provozování vozítek segway. Horní komora o novele rozhodne za týden.

Změnu ve výboru prosadil předseda senátorů ODS a teplický primátor Jaroslav Kubera. Argumentoval tím, že pravomoc měřit rychlost vozidel není ve shodě s posláním obecní policie. Podle něj si některé obce tímto způsobem pouze vylepšují příjmy, neboť nechávají měřit rychlost převážně mimo zastavěné území. Poukazoval také na náklady obcí spojených s vymáháním pokut a na to, že nezaplacené pokuty dosahují desítek milionů korun ročně.

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) za svůj úřad změnu nepodpořil s tím, že by neměla být vzhledem k jejím dopadům přijímána senátorským návrhem. Podobný návrh Kubera prosazoval už předloni v rámci jiné novely, horní komora jej tehdy odmítla.

Výbor na návrh senátora ČSSD Miloše Malého doporučil zpřesnit také některá ustanovení týkající se vozítek segway. Navrhl například, aby jednou značkou bylo možné stanovit celou zónu pro používání těchto vozítek, nikoli jak její začátek, tak i konec.

Vládní předloha obecně povoluje provoz vozítek segway. Obce je budou moci na základě související vyhlášky zakázat buď dopravní značkou, nebo svým nařízením. Omezení provozu obcemi představuje podle ministerstva dopravy kompromisní řešení vyvažující zájmy státní správy a chodců, a zároveň méně omezující zájmy provozovatelů vozítek. Plošný zákaz by prý úplně znemožnil provozování těchto vozítek. Novela upravuje taky rychlost, jakou na nich budou moci lidé jezdit.

Novela má rovněž uložit motoristům povinnost čistit vozidla od ledu a také od sněhu, pokud jim brání ve výhledu. Policisté by podle novely měli mít právo zadržet řidiči takzvaný malý technický průkaz, když na autě zjistí při kontrole nebo při objasňování dopravní nehody nebezpečnou závadu. Návrh také ukládá chodcům povinnost nosit za snížené viditelnosti na silnicích mimo obce reflexní prvky.